[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 23, 1997

Utenrikshandelen med varer januar-april 1997. Detaljerte tall:

Økt samhandel med USA


Norge eksporterte fra januar til april varer for 113 milliarder kroner. Av dette kom 57 milliarder fra råolje og naturgass og 54 milliarder fra tradisjonelle varer, som økte med 1,1 milliarder kroner sammenlignet med de fire første månedene i 1996. Mest økte eksporten til Nederland,
Japan og USA.
Samtidig økte vi importen av tradisjonelle varer til 74,5 milliarder, en økning på 3,3 milliarder kroner, hvorav nær 1 milliard gjaldt en økning på 19 prosent for varer fra USA. Mesteparten av økningen gjaldt innførsel av amerikanske fly og kjøretøyer, databehandlingsutstyr og maskiner. Sterk vekst hadde vi også i importen av britiske, tyske, svenske og russiske varer, med økninger på mellom 500 og 700 millioner kroner fra hvert av landene. Vi kjøpte mer av blant annet maskiner og ferdigvarer fra Storbritannia, kjøretøyer og IT-utstyr fra Tyskland.

Økt eksport
Norge har i perioden fra januar til april økt eksporten av tradisjonelle varer med mellom 450 og 250 millioner kroner til hele fem land: Nederland, Japan, USA, Danmark og Tyrkia. Bak økningen til USA ligger økt eks-port av petroleumsprodukter, maskiner og telekommunikasjonsutstyr samt forskjellig ferdigvarer. Eksportøkningen til Nederland gjelder først og fremst jern og stål samt petro-
leumsprodukter. Bak økningen til Japan ligger økt eksport av fisk, industrimaskiner og organiske kjemiske produkter. De viktigste bidragene i veksten til Danmark kom fra fisk, mineraloljeprodukter samt rå huder og skinn.

Mer råolje og naturgass
Eksporten av råolje og naturgass økte med 9,5 milliarder eller 20 prosent for perioden fra januar til april sammenlignet med de fire første månedene i 1996. Norge har hittil i år eksportert 4 prosent mer råolje til en gjennomsnittlig pris per fat på 139 kroner. For april var gjennomsnittsprisen 128 kroner per fat. Eksportverdien beløp seg til 48,8 milliarder kroner for råoljen og 8,3 milliarder for naturgassen. Verdien av råoljeeksporten økte med 7,3 milliarder eller 17,6 prosent for perioden fra januar til april sammenlignet med samme tidsrom i fjor. Verdien av naturgass økte med 2,2 milliarder eller 35 prosent.

Tradisjonell handelsbalanse svakere
Handelsoverskuddet for varer i alt i perioden fra januar til april er på 35,8 milliarder kroner, eller 18 prosent høyere enn for samme periode i fjor. Underskuddet for tradisjonelle varer beløp seg til 20,6 milliarder kroner sammenlignet med 18,4 milliarder i fjor.

Om statistikken
Alle tall gjelder utenrikshandel med varer. Utenrikshandel med tjenester er ikke med. Tjenestebalansen inngår i Utenriksregnskapet sammen med rente- og stønadsbalansen og vil bli publisert senere. Heller ikke import og eks-port av skip og oljeplattformer er med her. Tradisjonelle varer: Ved import, alle varer utenom skip og oljeplattformer. Ved eksport, alle varer utenom skip og oljeplattformer, råolje og naturgass.

Ny statistikk

Utenrikshandelen med varer, januar-april 1997. Detaljerte tall.
Statistikken utgis hver måned i Ukens statistikk og Månedsstatistikk over utenrikshandelen som også er tilgjengelig på Internett: http://www.ssb.no. Månedstall for utenrikshandelen til og med april er nå tilgjengelig ved Kundetjenesten for utenrikshandel, tlf. 21 09 47 52/53. Mer informasjon: Anne B. Dahle, tlf. 21 09 47 10, e-post: abd@ssb.no.

Tabeller


Ukens statistikk nr. 23, 1997