[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 39, 1998

Salg av petroleumsprodukter, august 1998:

Økt salg av diesel


I august økte salget av avgiftspliktig diesel med 9,7 prosent sammenlignet med august i fjor. Det samlede salget av diesel økte med 4,7 prosent, og utgjorde i alt 153 millioner liter. Salget av bilbensin utgjorde i august 201 millioner liter, en økning på 0,3 prosent i forhold til august i fjor.
Fra september 1997 til august i år var det samlede dieselsalget 1 828 millioner liter, og økte med 3prosent i forhold til forrige tolvmånedersperiode. Salget av den avgiftspliktige dieselen utgjorde 1 100 millioner liter, en økning på 5,9 prosent i forhold til de foregående tolv måneder. Dieselsalget økte særlig i Nordland og Aust-Agder med en salgsøkning på henholdsvis 15,3 og 13,2 prosent.

Det ble i august solgt til sammen 850 millioner liter petroleumsprodukter, 7,4 prosent mer enn i august i fjor. Det var økning i salget for nesten alle produkter. For de siste tolv måneder var det samlede salget 9800 millioner liter, som er 1,4 prosent høyere enn for forrige tolvmånedersperiode.

Økt salg av fyringsprodukter i august
Fyringsprodukter utgjør naturlig nok ingen stor del av det samlede salget i sommermånedene, men for august økte likevel salget av lette fyrings-oljer og fyringsparafin med henholdsvis 21,5 og 15,8 prosent sammenlignet med august i fjor. For de siste tolv måneder har derimot salget blitt redusert sammenlignet med forrige tolvmånedersperiode. Lette fyringsoljer har solgt 20,6 prosent mindre i denne perioden, og i Oppland og Nord-Trøndelag ble salget redusert med over 30 prosent. Salget av fyringsparafin er blitt redusert med 13,7 prosent.

Økt bunkerssalg
Salg av petroleumsprodukter til skip i utenriksfart (bunkers), økte med 15,7 prosent de siste tolv måneder. Det er vesentlig tung fyringsolje og marine gassoljer som selges som bunkers. For tung fyringsolje har salget økt med 8 prosent i løpet av denne perioden, hvorav salget til bunkers økte med 20,2 prosent og salget utenom bunkers gikk ned med rundt 7 prosent. For marine gassoljer økte samlet salg med 9,2 prosent. Bunkerssalget steg med 10,9 prosent og salg utenom bunkers med 8,6 prosent.

Om statistikken
Statistikken omfatter leveringer i Norge og på norsk kontinentalsokkel og forsyning av utenlandske skip og fly, selv om faktura er sendt til en kjøper med adresse i utlandet. Leveranser til norske skip og fly i utlandet er ikke med. En bør ellers merke seg at tallene i oversikten ikke viser forbruket, men salget. For å komme fram til forbruket må en korrigere for lagerendringer hos brukerne. Produkter solgt som bunkers er leveranser fra norske havner til skip i utenriksfart uansett skipenes nasjonalitet. Det var 21 utkjøringsdager både i august i år og i fjor.

Ny statistikk
Salg av petroleumsprodukter, august 1998.
Statistikken utgis hver måned i Ukens statistikk. Mer informasjon og e-post: live.tanum@ssb.no, tlf. 21 09 49 19, eller ann.christin.boeng@ssb.no, tlf. 21 09 47 43.

Tabeller finner du på statistikkens faste side.

Ukens statistikk nr. 39, 1998 [an error occurred while processing this directive]