[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 27, 1998

Priser på elektrisk kraft, 2. kvartal 1998:

Lavere kraftpriser til husholdningene


De lokale leverandørene solgte kraft til husholdningene i første uken av mai i år til en gjennomsnittspris på 15,6 øre per kilowattime. Dette gjelder avregning etter variabel pris (H4-tariff), ikke medregnet offentlige avgifter og nettleie. Prisen er 1 øre høyere enn det kundene som kjøpte kraft fra andre enn den lokale leverandøren betalte i gjennomsnitt.
2,5 prosent av kraften som ble solgt til husholdningene i mai ble levert gjennom andre enn deres lokale kraftleverandør.

Husholdninger med kontrakter tilknyttet elspot (spotprisen på elektrisk kraft) betaler minst for kraft. Laveste pris i husholdningsmarkedet var 12,2 øre per kilowattime, som er 3,8 øre lavere enn gjennomsnittet på 16 øre per kilowattime, og vesentlig lavere enn den dyreste fastpriskontrakten på 26,8 øre per kilowattime. Det er imidlertid få husholdninger som har inngått kontrakter som er avledet av elspotprisen. Disse kontraktstypene følger elspotprisen, men energiverket beregner seg et påslag på elspotprisen. Gjennomsnittlig beregner energiverket seg et påslag i elspotprisen på om lag 3 øre per kilowattime. I uke 19 var gjennomsnittlig elspotpris 11,6 øre per kilowattime. For husholdninger med ettårs fastpriskontrakter var gjennomsnittlig pris 17,5 øre per kilowattime.

Stor spredning i kraftprisene
Det er stor spredning i kraftprisene til husholdningene. Om lag 80 prosent av kraften som ble solgt til husholdningene i uke 19 ble solgt til priser på mellom 13,7 og 18,7 øre per kilowattime. Spredningen er imidlertid mye mindre nå enn den var for noen år siden. I 1993 var standardavviket over alle kraftprisene 3,35 øre per kilowattime, mens den i uke 19 i år var 2,09 øre per kilowattime. Standardavviket er et mål på hvor mye prisene avviker fra gjennomsnittsprisen (middelverdien). Prisene her inneholder alle typer husholdningskontrakter, som blant annet fastpriskontrakter og variable priskontrakter.

Det er kraftkrevende industri og treforedling som betaler minst for kraften. I uke 19 i år betalte disse kundene om lag 10,9 øre per kilowatt-time (eksklusive moms og forbruksavgift). Dette er rundt 0,6 øre per kilowattime lavere enn elspotprisen på samme tidspunkt. Resten av industrien betalte 15,9 øre per kilowattime, som er 4,4 øre per kilowatttime over elspotprisen. Her er det viktig å merke seg at elspotprisen svinger raskt og kan endre seg mye på en relativt kort periode.

Sammenlagt betaler kundene i sluttbrukermarkedet 14,3 øre per kilowattime i uke 19. Kraftselskapene anskaffet kraften til omtrent 12,3 øre per kilowattime. Alle typer av kjøpskontrakter og anskaffelseskostnader er da inkludert. Trekkes energiverkenes gjennomsnittlige kjøps- og anskaffelsespris fra gjennomsnittlig salgspris i sluttbrukermarkedet, hadde kraftleverandørene denne uken en avansemargin på om lag 2 øre per kilowattime.
Tabeller

Om statistikken
Kraftprisstatistikken er en kvartalsstatistikk som viser et tverrsnitt av kraftprisene i markedet og skal gi opplysninger om den faktiske prisutviklingen. Opplysningene skal også nyttes i nasjonalregnskapet og dekke behovene for kraftpriser til konsumprisindeksen og produsentprisindeksen. Statistikken for nye kraftpriser i husholdningsmarkedet bygger på prisdata fra konkurransetilsynet. Resten av opplysningene er innhentet av Statistisk sentralbyrå i en egen undersøkelse.

Tidspunktet for målingen er den uken i den midterste måneden i kvartalet som inkluderer den 8. I undersøkelsen for 2. kvartal er dette uke 19. Det er gjort noen endringer i opplegget for 2. kvartal i forhold til den første undersøkelsen fra 1. kvartal i år, blant annet for å bedre vektgrunnlaget og bruke samme måleperiode for husholdnings- og næringslivskunder.

[Figur 11]

Figur 11: Fordeling av kraftprisene til husholdningene - alle kontrakter. Uke 19. 1998. Øre/kWh


Ny statistikk
Priser på elektrisk kraft, 2. kvartal 1998.
Statistikken utgis hvert kvartal i Ukens statistikk. Mer informasjon og e-post: johan.lindstrom@ssb.no, tlf. 21 09 47 70.

Tabellregister

Ukens statistikk nr. 27, 1998 [an error occurred while processing this directive]