[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 27, 1998

Livs- og skadeforsikring, 1. kvartal 1998:

Økt forvaltningskapital


Den samlede forvaltningskapitalen for livs- og skadeforsikringsselskaper økte med 3,7 prosent fra 4. kvartal 1997 til 1. kvartal 1998.
Forvaltningskapitalen til livsselskapene økte med 8,6 milliarder kroner i forhold til utgangen av forrige kvartal. Av en total forvaltningskapital på 293 milliarder kroner utgjorde eiendommer 6,9 prosent, aksjer og andeler 21,4 prosent, obligasjoner 49,1 prosent, sertifikater 5,7 prosent og utlån 11 prosent.

Aksjeandelen varierer
Livsselskapenes totale aksjeandel på 21,4 prosent av total forvaltningskapital har økt noe i forhold til ved utgangen av forrige kvartal, hvor den var på 20 prosent. Det er imidlertid store variasjoner mellom livsselskapene på hvor mye de plasserer i aksjer. Aksjeandelen varierer mellom 16 og 23 prosent av forvaltningskapitalen.

Forvaltningskapitalen til skadefor-sikringsselskapene økte med 4,9 milliarder kroner fra 4. kvartal 1997 til 1. kvartal 1998. Av total forvaltningskapital på 82 milliarder utgjorde eiendommer 3,3 prosent, aksjer og andeler 24,5 prosent, obligasjoner 35,6 prosent, sertifikater 5,1 prosent og utlån 4,7 prosent.

Livs- og skadeforsikring hadde et resultat etter skatt på henholdsvis 327 og 497 millioner kroner for 1.kvartal 1998. Livsselskapenes resultater før fordeling til forsikringskunder og skatt i 1. kvartal 1998 er 1,6 milliarder kroner, som utgjør 0,6 prosent av forvaltningskapitalen. Skadeselskapenes resultat før skatt er på 551 millioner kroner, som også utgjør 0,6 prosent av forvaltningskapitalen.
Tabeller

Om statistikken
Fra 1. januar 1998 ble Statistisk sentralbyrås (SSB) regnskapsstatistikk for livs- og skadeforsikringsselskaper basert på nye elektroniske rapporter. Tidligere ble opplysningene hentet på papirbaserte skjemaer. De nye rapportene inneholder flere opplysninger som gir større spesifikasjonsgrad av enkelte poster. Blant annet skal forsikringsselskapene nå skille mellom kort- og langsiktige plasseringer i verdipapirer. Videre har den nye rapporteringsformen gitt SSB tilgang på kvartalsresultat fra forsik-ringsselskapene samt at den gir muligheten til oppstilling av resultatet og balansen i henhold til forskrift om årsregnskap med mer for forsikringsselskaper (jf. Rundskriv 36/97 fra Kredittilsynet og vedleggstabeller).

I sektoren livsforsikring inngår også livsforsikringsselskaper med investeringsvalg (Unit Link-selskaper). Sektoren skadeforsikringsselskaper inkluderer i tillegg til ordinære skadeforsikringsselskaper også selskaper som driver kredittforsikring, gjensidige sjøforsikringsselskaper, gjensidige brannkasser og gjenforsikringsselskaper. I tillegg omfatter sektoren de to statlig eide skadeforsikringsselskapene Den norske Krigsforsikring for skip og Statens Varekrigsforsikring.

[Figur 15]

Figur 15: Forsikringsselskapenes plassering i verdipapirer. Millioner kroner


Ny statistikk
Livs- og skadeforsikring, 1. kvartal 1998.
Statistikken utgis kvartalsvis i Ukens statistikk. Mer informasjon og e-post: dan.gallefoss@ssb.no, tlf. 21 09 45 20.

Tabellregister

Ukens statistikk nr. 27, 1998 [an error occurred while processing this directive]