[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 25, 1998

Nasjonalregnskap. Satellittregnskap for turisme. Reiselivsnæringer, 1995-1997:

Oppgang for reiselivsnæringene


Fra 1995 til 1997 var det en kraftig vekst i samlet produksjon, bruttoprodukt og sysselsetting i reiselivsnæringene. Dette viser endelige tall for 1995 og foreløpige tall for 1996 og 1997.
Reiselivsnæringene bidrog i 1995 med 5,5 prosent av samlet norsk produksjon, med 4,1 prosent til bruttonasjonalproduktet (BNP) og med 6,8 prosent til samlet sysselsetting. Foreløpige tall for 1997 gir en vekst i samlet produksjonen og bruttoprodukt i faste priser på henholdsvis 9,0 og 7,4 prosent fra 1995 til 1997. Antall normalårsverk i reiselivsnæringen vokste med 5,2 prosent i samme periode.

Tall for tilbud og etterspørsel
Satellittregnskapet for turisme inneholder tall både for turismens tilbudsside og etterspørselsside. Tilbudssiden viser produksjon, bruttoprodukt, driftsresultat og sysselsetting i reiselivsnæringer samt tilgang av ulike reiselivsprodukter. Reiselivsnæringer er næringer som i stor grad er rettet mot turisme.

Reiselivsnæringene selger varer og tjenester også til andre enn turister. Samtidig kjøper turistene varer og tjenester som er produsert innenfor flere næringer enn de næringene vi har definert som reiselivsnæringer. Det må derfor ikke settes likhetstegn mellom bruttoprodukt i reiselivsnæringene som andel av BNP og det bidraget til BNP som turismen genererer. Det samme gjelder sysselsetting i reiselivsnæringene og sysselsetting generert av turisme med mer.

En nærmere oversikt over definisjoner, forutsetninger og datagrunnlag som ligger til grunn for beregninger i satellittregnskapet for turisme er gitt i Rapporter 97/22.

Tabeller

Om statistikken
Satellittregnskap for turisme er et regnskap samordnet med nasjonalregnskapet, som er spesielt tilpasset for å belyse økonomiske forhold knyttet til turisme og reiseliv. Statistisk sentralbyrå utarbeider satellittregnskap for turisme basert på internasjonale definisjoner. Tallene i satellittregnskapet for turisme er konsistente med tallene i nasjonalregnskapet.

Ny statistikk
Nasjonalregnskap. Satellittregnskap for turisme. Reiselivsnæringer, 1995-1997.
Tall for tidligere år er blant annet publisert i Rapporter 97/22, «Turismens økonomiske betydning for Norge». Mer informasjon og e-post: trude.nygard.evensen@ssb.no, tlf. 21 09 48 51, eller knut.o.sorensen@ssb.no, tlf. 21 09 45 07.
Tabellregister

Ukens statistikk nr. 25, 1998 [an error occurred while processing this directive]