[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 25, 1998

Prisindeks for førstegangsomsetning innenlands, per 15. mai 1998:

Matvarer trakk indeksen opp


Prisindeks for førstegangsomsetning innenlands steg med 0,2 prosent fra april til mai. Økte priser på matvarer, enkelte brenselsstoffer og forskjellige ferdigvarer er de viktigste enkeltfaktorene. Fra mai 1997 til mai 1998 steg prisene med 0,8 prosent, etter 1,0 prosent i april.
Det sterkeste bidraget til økningen i totalindeksen kom fra gruppa matvarer. Økte priser på enkelte varer -frukt, grønnsaker og fisk - bidrog i noen grad, men det største enkeltbidraget kom fra økte priser på kjøtt og kjøttvarer og levende dyr. Tolvmånedersveksten for matvarer i mai var på 2,0 prosent, etter 1,4 prosent i april.

Gruppa brenselsstoffer, brenselsolje og elektrisk kraft hadde en mer moderat oppgang på 0,2 prosent jevnført med foregående måned. Her er det i første rekke økningen i råoljeprisen som trekker opp. Tolvmånedersveksten for gruppa var imidlertid på -3,9 prosent, etter -2,7 prosent i april. I gruppa forskjellige ferdigvarer var det en noe sterkere oppgang på 0,8 prosent. Dette har bakgrunn i økte priser på forskjellige ferdigvarer herunder bøker.

Gruppert etter anvendelse viser konsumvarer en økning på 0,3 prosent fra april til mai, mens investeringsvarer økte med 0,1 prosent. Tolvmånedersveksten for konsumvarer økte fra 1,6 prosent i april til 2,0 prosent i mai, mens investeringsvarene hadde en svak nedgang fra 1,0 til 0,9 prosent.

Ny statistikk
Prisindeks for førstegangsomsetning innenlands, per 15. mai 1998.
Statistikken utgis månedlig i Ukens statistikk. Mer informasjon og e-post: erik.skauen@ssb.no, tlf. 21 09 48 91.
Tabellregister

Ukens statistikk nr. 25, 1998 [an error occurred while processing this directive]