[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 21, 1998

Omsetningsstatistikk. Restaurantvirksomhet, 6. termin 1997:

Økt omsetning for restaurantene


Norske restauranter hadde en omsetning på 3,48 milliarder kroner i november-desember (6. termin) 1997. Dette er en økning på 4 prosent sammenlignet med tilsvarende termin 1996.

Alle fylker bortsett fra Hordaland og Troms, hadde økning i omsetningen sammenlignet med tilsvarende termin i 1996. Størst økning hadde Sør-Trøndelag med 13,2 prosent.

10 prosent økning i 1997
I 1997 omsatte restaurantene totalt for 19,6 milliarder kroner. Dette er en økning på nesten 10 prosent sammenlignet med 1996. Med unntak av Finnmark hadde alle fylkene økning i omsetningen, med Sør-Trøndelag på topp med en økning på over 18 prosent fra 1996.

Sesongmessige svingninger
6. termin er nest etter sommerterminene, høysesong med julebordarrangement som viktig inntektskilde. I 1997 hadde 6. termin 18 prosent av årsomsetningen for 1997. Høyest andel av årsomsetningen hadde 4. termin (juli-august) i 1997 med 19 prosent. 1. termin (januar-februar) er lavsesong for restaurantene, med kun 13,1 prosent av årsomsetningen i 1997.

Tabeller

  • Tabell 1. Terminvis restaurantstatistikk. Omsetning, etter terminer. 1996 og 1997
  • Tabell 2. Terminvis restaurantstatistikk. Omsetning, etter fylke. 6. termin og hele året. 1996 og 1997

    Om statistikken
    Statistisk sentralbyrås terminvise omsetningsstatistikk for restauranter er basert på oppgaver fra Skattedirektoratets merverdiavgiftsmanntall.

    Statistikken omfatter næringsgruppen Drift av hoteller, pensjonater og moteller med restaurant samt næringsundergruppe Drift av restauranter og kafeer. Næringsgruppen Hoteller med restaurant driver både med utleie av rom (losji) og med servering. Inntektene av servering er avgiftspliktig etter merverdiavgiftsloven, mens utleie av rom for overnatting faller utenfor lovens virkeområde. Det er bare den avgiftspliktige serveringsomsetningen som dekkes i terminstatistikken.

    [Figur 2]

    Figur 2: Terminvis restaurantstatistikk. Omsetning, etter terminer. Millioner kroner


    Ny statistikk

    Omsetningsstatistikk. Restaurantvirksomhet, 6. termin 1997.
    Statistikken utgis annenhver måned i Ukens statistikk. Mer informasjon og e-post: jorunn.hansen@ssb.no, tlf. 62 88 54 68, eller tom.granseth@ssb.no, tlf. 62 88 54 06, om reiseliv generelt.

    Tabellregister

    Ukens statistikk nr. 21, 1998 [an error occurred while processing this directive]