[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]
Ukens statistikk nr. 28-29, 1996

Produsentprisindeksen pr. 15. juni 1996:

Sterkt fall i råvarepriser


Produsentprisindeksen totalt falt med 0,3 prosent fra mai til juni. Lavere priser på råolje, metaller og enkelte trefored-lingsprodukter er viktige faktorer bak utviklingen. Fra juni i fjor til juni i år steg produsentprisindeksen med 1,2 prosent.

Produsentprisindeksen for oljeutvinning, bergverksdrift, industri og kraftforsyning falt med 0,3 prosent fra mai til juni. En fallende tendens i råoljemarkedene bidrog sterkt til utviklingen. I juni var gjennomsnittlig pris for råolje (Brent Blend) 18,5 dollar pr. fat. Det er 1 dollar ned fra mai og 2 dollar ned jevnført med april. Maiprisen tilsvarer vel 120 kroner omregnet til norske kroner basert på gjennomsnittlig valutakurs for måneden. Inn i juli måned har imidlertid råoljeprisen styrket seg. De første ukenoteringene indikerer at prisen vil nå opp i om lag 19,5 dollar.

Industrinæringens produsentpriser falt med 0,2 prosent fra mai til juni - etter en nedgang på 0,1 prosent fra april til mai. Tolvmånedersveksten var i juni på 1,5 prosent etter 1,8 prosent i mai. Den fallende tendensen i industriens produsentpriser preges i stor grad av utviklingen i de internasjonale råvaremarkedene. Det ble notert lavere priser både på treforedlingsprodukter og på sentrale «nors-ke» metaller. Videre falt prisene på raffinerte petroleumsprodukter sterkt i juni som en følge av nedgangen i råoljeprisen. Foreløpige priser for juli tyder imidlertid på at nedgangen i juni var kortvarig.

Sett under ett falt industriens eksportpriser med 0,9 prosent fra mai til juni. Det var ingen endring fra april til mai. Tolvmånedersveksten for eksportmarkedet lå i juni på 0,6 prosent - etter 1,4 prosent i mai.

Svakere priser for treforedling
Det ble i juni notert noe lavere priser på en del treforedlingsprodukter. De viktige eksportproduktene tremasse og cellulose har imidlertid de siste månedene vist klare tegn på svakere markeder. Internasjonal statistikk indikerer at prisene på masseprodukter i dag ligger 25-30 prosent under gjennomsnittet for 1995. Masseproduktene har hatt en fallende tendens siden midten av 1. kvartal i år. Også celluloseprisene blir omsatt til betydelig lavere priser enn for 3-4 måneder siden. Nivået ligger i størrelsesorden 30 til 40 prosent under 1995-nivået. Det er imidlertid store forskjeller i prisnedgangen avhengig av produkttyper og -kvaliteter.

Kollaps i koppermarkedet
En fallende tendens i metallprisene på de internasjonale varebørsene gjennom de siste kvartalene har etter hvert begynt å slå inn i norske produsentpriser. I juni ble det notert lavere priser på flere sentrale norske metaller. Kopperprisene falt kraftig fra mai til juni etter nærmest en kollaps i det internasjonale markedet. Kopper ble i juni notert til 2 185 dollar/tonn på London Metal Exchange. Det er om lag 450 dollar under januarnivået i år, og vel 800 dollar under nivået i juni 1995. Den internasjonale utviklingen skyldes i første rekke en sterk spekulasjonsartet aktivitet i et marked som i stor grad har vært kontrollert av en eller noen få aktører. Kopperprisen har i de første ukene av juli falt ytterligere og ned til vel 1 960 dollar. Aluminium ble i juni notert til om lag 1 480 dollar/tonn, vel 100 dollar under januarnivået. Sammenlignet med gjen-nomsnittsprisen for 1995 var juniprisen om lag 320 dollar lavere.

Produsentprisindeksen måler prisutviklingen for produksjonen i oljeutvinning, bergverksdrift, industri og kraftforsyning. Det innhentes priser ved salg til norsk marked og/eller eksport. Alle priser skal være uten vareavgifter og merverdiavgift, og prisene skal oppgis pr. 15. i hver måned. Vektgrunnlaget er nasjonalregnskapstall for 1979. Undersøkelsen omfatter ca. 1 300 representantvarer fordelt på ca. 500 bedrifter. De månedlige beregningene bygger på ca. 2 000 prisobservasjoner. Svarprosenten er normalt vel 90 hver måned. Statistikken er under omlegging.

[Figur 3]

Figur 3: Industriens produsentpriser. Tolvmånedersvekst etter marked


Ny statistikk

Produsentprisindeksen, pr. 15. juni 1996.
Statistikken utgis hver måned i Ukens statistikk, og er også tilgjengelig i Norges offisielle statistikk (NOS) Statistisk månedshefte. Mer informasjon: Torill Amundsen, tlf. 21 09 47 42, e-post: tva@ssb.no.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 28-29, 1996