[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]
Ukens statistikk nr. 28-29, 1996

Høy norsk eksport


Den samlede eksportverdien uten skip og oljeplattformer var i juni i år 24,3 milliarder kroner. Dette tallet inkluderer eksport av råolje for 10,6 milliarder kroner. Eksportverdien for juni føyer seg i rekken av de høye månedlige handelsoverskudd vi har hatt siden desember i fjor.

I løpet av første halvår i år eksporterte vi varer for 148,2 milliarder kroner og importerte for 103,9 milliarder. Dette gir et overskudd i varehandelen med utlandet på 44,3 milliarder kroner. Overskuddet for hele 1995 ble på 53,6 milliarder. Den tradisjonelle vareeksporten utgjorde i første halvår i år 77,2 milliarder. Sammenlignet med første halvår i fjor steg den med 7,9 prosent. Importen steg med 4,5 prosent.

Maskiner og transportmidler viktigst
Det er handelen med maskiner og transportmidler som bidrar mest til økningen i import- og eksporttallene første halvår i år. Spesielt for importen ser veksten ut til å være konsentrert om denne varegruppen. Importøkningen er størst for maskiner og utstyr til industrien og for transportmidler og biler.

For den tradisjonelle vareeksporten er veksten spredt over flere varegrupper, men også her dominerer produkter innen maskiner og transportmidler. Økningen er spesielt stor for eksporten av elektriske maskiner og apparater, og for industri- og kraftmaskiner.

Fisk og fiskeprodukter steg med 15 prosent opp til en halvårlig eksportverdi på 10,2 milliarder. Årseksporten for denne gruppen kan muligens passere 20 milliarder. For første halvår i år utgjorde fersk oppdrettslaks nær 23 prosent av verdien av hele fiskeeksporten, mens den for juni i år utgjorde 28 prosent.

Under gruppen for bearbeidde varer er det jern og stål som trekker opp veksten, med en økning på 924 millioner kroner i første halvår. For gruppen brenselsstoffer, har raffinerte produkter og gass gitt et bedre utbytte i verdi hittil i 1996 sammenlignet med samme tidspunkt i 1995.

Om statistikken
Omfang: Alle tall gjelder utenrikshandel med varer. Import og eksport av skip og oljeplattformer er det for tidlig å få med i denne meldingen. Heller ikke rente-, stønads- og tjenestebalansen med utlandet er med i denne meldingen. Disse inngår i utenriksregnskapet som vil bli publisert senere. Tradisjonelle varer: Ved import, alle varer utenom skip og oljeplattformer. Ved
eksport, alle varer utenom skip og oljeplattformer, råolje og naturgass.

SITC = Standard International Trade Classification.

Ny statistikk

Utenrikshandelen med varer, juni 1996.
Statistikken utgis hver måned i Ukens statistikk og Månedsstatistikk over utenrikshandelen. Flere detaljerte opplysninger om varer og land er tilgjengelig ved Kundetjenesten for utenrikshandel, tlf. 21 09 47 52/53. Mer informasjon: Hans Kristian Østereng, tlf. 21 09 47 13, e-post: hko@ssb.no.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 28-29, 1996