[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]
Ukens statistikk nr. 28-29, 1996

Streikepreget produksjon


Statistisk sentralbyrås sesongjusterte produksjonsindeks (totalindeksen) gikk ned med 1,9 prosent fra april til mai i år, etter en økning på 0,9 prosent måneden før. Produksjonen innen industrien gikk ned med hele 4,5 prosent, hovedsakelig på grunn av streiker. Olje- og gassutvinningen ble redusert med 1,4 prosent, mens produksjonen i kraftforsyning økte med over 10 prosent.

Nedgangen i industriproduksjonen på 4,5 prosent kommer etter nedgang på 2,4 prosent i april, og en må tilbake til april 1994 for å finne en like lav sesongjustert produksjon. Årsaken til den lave produksjonen er streikene som fant sted i mai. Streiken i TBL-området (Teknologibedriftenes Landsforbund) varte fra og med mandag 13. til og med tirsdag 21. mai, men på grunn av Kristi himmelfartsdag og 17. mai omfattet den bare fem arbeidsdager. De næringene som var berørt av streiken, viste naturlig nok klar nedgang fra april. Størst nedgang hadde maskinindustrien med 17,3 prosent.

Produksjonen i næringsmiddel-, drikkevare- og tobakksindustri gikk ned med 3,7 prosent i mai, og bidrog også til nedgangen i samlet industriproduksjon. Utviklingen i denne gruppen ble noe påvirket av streik i margarinfabrikkene. Vel så viktig er imidlertid nedgang i bearbeidingen av fisk og fiskevarer. Her har produksjonen gått klart ned de siste månedene etter å ha hatt et svært høyt nivå tidligere i år. Også iskremproduksjonen var relativt lav.

Streik også i Nordsjøen
Olje- og gassutvinningen ble redusert med 1,4 prosent fra april til mai, hovedsakelig på grunn av streik. Flere operatører rapporterer imidlertid om relativt begrenset virkning av streiken.

Elektrisitetsproduksjonen økte med over 10 prosent fra april til mai i år, etter betydelig nedgang de fire foregående månedene. Produksjonsnedgangen de siste månedene kommer som følge av lav fyllingsgrad i magasinene. Ved utgangen av mai var fyllingsgraden drøyt 28 prosent, noe som tilsvarer om lag 10 prosentenheter mindre enn gjennomsnittet for tilsvarende tidspunkt fra årene 1982- 1991. I begynnelsen av uke 26 var den økt til knapt 45 prosent på grunn av snøsmelting, noe som likevel er nesten 20 prosentenheter under gjennomsnittet for den uken.

Om statistikken
Oppgavene til Statistisk sentralbyrås produksjonsindeks innhentes fra om lag 1 650 bedrifter med innsendingsfrist den 8. i hver måned. Vektgrunnlaget er bearbeidingsverdi til faktorpris, og indikatorer for produksjonsvolumet er produksjonen av viktige varer, arbeidde timeverk eller råvareinnsats. Statistikken omfatter olje- og gassutvinning, industri, bergverksdrift og kraftforsyning.

Nye vekter og nytt basisår
Fra maiindeksen er vekter fra Industristatistikk 1994 tatt inn i beregningene, og indeksen er blitt beregnet på nytt for månedene januar til april. Samtidig er indeksens basisår flyttet fra 1990 til 1995.

Ny statistikk

Produksjonsindeksen, mai 1996.
Statistikken utgis hver måned i Ukens statistikk. Mer informasjon: Kjell Berger, tlf. 21 09 47 19, e-post: ksb@ssb.no eller Tom Andersen, tlf. 21 09 47 29,e-post: tla@ssb.no.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 28-29, 1996