[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 19, 1999 Produsentprisindeksen, per 15

Produsentprisindeksen, per 15. april 1999:

Optimismen tilbake i oljemarkedet?


Økt råoljepris i april trakk nok en gang produsentprisindeksen opp. Økningen var på 0,9 prosent fra mars til april, og vi må vel to år tilbake for å finne en tilsvarende vekst. Råoljeprisen steg med drøyt 24 prosent målt i kroner fra februar til mars, og ytterligere med vel 22 prosent i april. Fra april 1998 til april 1999 (12-månedersendringen) steg totalindeksen med 1,8 prosent, etter en økning på 1,3 prosent i forrige måned.

I forrige måned var det en kraftig prisoppgang på råolje, og vi måtte tilbake til begynnelsen av 1991 for å finne en tilsvarende kraftig oppgang. Denne positive trenden har holdt seg store deler av april, med en prisvekst på mer enn 22 prosent. Det er i all hovedsak avtalen om produksjonskutt i OPEC som bidrar til at råoljeprisen har steget. Men grunnlaget for denne oppgangen kan synes å være relativt skjør. Blant annet reagerte markedet sterkt da Venezuela kom med signaler om at interne problemer forhindret deres oppfølging av avtalen.

Drivstoff til krigsflyene

Krigen i Kosovo, og frykt for at den skal tilta i omfang, har også ifølge analytikere bidratt til økte oljepriser. Blant annet har etterspørselen etter flydrivstoff medført et sprang i prisene, noe som i sin tur påvirker råoljeprisen. Gruppen oljeutvinning og bergverksdrift hadde en økning på 6,7 prosent fra mars til april, etter 6,3 prosent forrige måned. 12-månedersendringen i april økte til 9,4 prosent, etter 4,3 prosent i mars.

Industriens produsentpriser noe opp

Industriens produsentpriser økte 0,4 prosent fra mars til april, det samme som for ett år siden. Også her spiller råoljeprisen hovedrollen. Det er prisene på de raffinerte oljeproduktene som sammen med en svak vekst i prisene på metaller bidrar til industriprisenes oppgang. Gruppen produksjon av kjemiske produkter, mineralolje-, kull-, gummi- og plastprodukter vokste med 2,6 prosent. Det ble registrert prisoppgang på de fleste raffinerte oljeproduktene.

I gruppen produksjon av metaller var det en oppgang på nikkel som ga det tyngste bidraget, men også råjern og ulike manganer bidro positivt.

Om statistikken

Produsentprisindeksen måler prisutviklingen for produksjonen i oljeutvinning, bergverksdrift, industri og kraftforsyning. Det innhentes priser ved salg til norsk marked og/eller eksport.

Alle prisene skal være uten vareavgifter og merverdiavgift, og de skal oppgis per 15. i hver måned. Vektgrunnlaget er nasjonalregnskapstall for 1979. Undersøkelsen omfatter om lag 1 300 representantvarer fordelt på om lag 500 bedrifter og beregningene bygger på om lag 2 000 prisobservasjoner. Svarprosenten er normalt vel 90 hver måned. Statistikken er under omlegging.

Ny statistikk
Produsentprisindeksen, per 15. april 1999.
Statistikken utgis månedlig i Ukens statistikk. Mer informasjon: Katharina.Henriksen@ssb.no, tlf. 21 09 47 42, eller Erik.Skauen@ssb.no, tlf. 21 09 48 91.

Tabeller

Flere tabeller finner du på statistikkens faste side.

Ukens statistikk nr. 19, 1999 [an error occurred while processing this directive]