[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 11, 1999

Prisstatistikk for nye flerbolighus, 1997:

Store regionale prisforskjeller for flerbolighus


Det er 20 prosent dyrere å bygge flerbolighus i Oslo sammenlignet med landsgjennomsnittet. Også i Akershus og Troms er kvadratmeterprisene for flerbolighus vesentlig høyere enn gjennomsnittet for hele landet.
De rimeligste flerbolighusene finner vi i Østfold, Aust-Agder, Vest-Agder, Hordaland og Nord-Trøndelag. Den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for flerbolighus fullført i 1997 var 8 164 kroner inklusiv tomtekostnader.

Den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen baserer seg direkte på oppgavene fra byggherrene og tar ikke hensyn til ulik standard og boligtype. I den beregnede kvadratmeterprisen for et gjennomsnittlig flerbolighus er det korrigert for både bygningstype og standardforskjeller mellom sonene. Med i alt 617 observasjoner var det ikke mulig å utarbeide regional prisstatistikk for mer enn fem prissoner.

Høy standard i Oslo
Flerbolighusene i Oslo kostet i gjennomsnitt 10 444 kroner kvadratmeteren. Et gjennomsnittlig flerbolighus i Oslo er beregnet å koste 9 790 kroner kvadratmeteren. Forskjellen skyldes at standarden på boligene i Oslo er høyere enn landsgjennomsnittet. I Akershus og Troms, som utgjør den nest dyreste prissonen, er et gjennomsnittlig flerbolighus beregnet å koste 9 149 kroner kvadratmeteren. Den beregnede kvadratmeterprisen i den billigste prissonen, som består av fylkene Østfold, Aust-Agder, Vest-Agder, Hordaland og Nord-Trøndelag, er 7 216 kroner per kvadratmeter.

Tomtekostnaden utgjør 17 prosent
Undersøkelsen viser at kostnadene for byggeklar tomt i gjennomsnitt utgjør 17 prosent av de totale kostnadene. I sentrale strøk med høye tomtepriser, som Oslo, Akershus, Stavanger, Bergen og Trondheim, brukte byggherrene i gjennomsnitt 20 prosent av kostnadene til byggeklar tomt.

Ny prisindeks for flerbolighus
Statistisk sentralbyrå (SSB) arbeider med et prosjekt hvor man ser på muligheten for å utarbeide en prisindeks for nye flerbolighus. Indeksen skal måle utviklingen i prisen per kvadratmeter byggherre/kjøper må betale for nye flerbolighus eksklusiv tomtekostnader, kommunale tilknytningsavgifter, gebyrer og byggelånsrenter. Planen er å starte publiseringen i løpet av 1999. Til sommeren når beregningsmodellen er prøvet ut på datamaterialet fra 1997 og 1998, vil SSB ta endelig stilling til om kvaliteten på datamaterialet er godt nok for å utarbeide en indeks.

Om statistikken
Datagrunnlaget er hentet inn ved hjelp av spørreskjema. Alle byggherrer, som ifølge Grunneiendoms-, Adresse- og Bygningsregisteret (GAB) hadde fullført flerbolighus i løpet av 1997, fikk tilsendt skjema for de bygninger de hadde satt opp. Bygningsnummer, kommunenummer og bygningens adresse ble brukt som identifikasjon av bygningen. Flerbolighus er i denne undersøkelsen definert som alle boligtyper i GAB-registeret unntatt eneboliger. Flerbolighus omfatter tomannsboliger, rekkehus og enebolig-er i kjede, terrassehus og boligblokker. Statistikken bygger på 617 flerbolighus, som omfatter 2 810 boliger, og hvor alle fylkene i landet er representert. Vel 40 prosent av bygningene i undersøkelsen er tomannsboliger, 8 prosent er blokker, mens de resterende bygningene er ulike typer rekkehus og andre småhus.

Kvadratmeterprisen er beregnet ved å dividere totalkostnaden på total-arealet, målt i bruksareal. Totalkostnaden er inklusive moms og omfatter kostnader for byggeklar tomt, grunnarbeid, tekniske anlegg i grunnen, fundament, bygg over fundament og honorarer/gebyrer til arkitekter, konsulenter, oppmåling, tinglysning og byggelånsrenter. I den beregnede kvadratmeterprisen for et gjennomsnittlig flerbolighus er det korrigert for standardforskjeller mellom sonene. Beregningsmodellen tar hensyn til bruksareal, bruksareal per bolig, antall WC per bolig, antall peiser per bolig, bygningens funksjon, type oppvarming, type fundamentering, type bærende konstruksjoner, bygningstype og eiertype.

Ny statistikk
Prisstatistikk for nye flerbolighus, 1997.
Statistikken er utført på oppdrag fra Helse- og sosialdepartementet. Mer informasjon: Roger.Jensen@ssb.no, tlf. 62 88 55 45, eller Arild.Thomassen@ssb.no, tlf. 62 88 54 27.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 11, 1999 [an error occurred while processing this directive]