[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 11, 1999

Kostnadsindeks for lastebiltransport, februar 1999:

Nedgang i lastebilkostnadene


Totalkostnadsindeksen for lastebil viste en nedgang for alle kjøretøygruppene fra januar til februar 1999. Endringene varierer fra en nedgang på 0,1 prosent for nærtransport til en nedgang på 0,4 prosent for langtrans-port. I gjennomsnitt gikk totalkostnadsindeksene ned med 0,3 prosent.
Nedgangen i totalkostnadsindeksene fra januar til februar 1999 skyldtes i hovedsak reduserte dieselpriser og lavere kapitalkostnader. Dette er to kostnadskomponenter som inngår med relativt stor vekt i alle totalindeksene.

Reduserte dieselpriser i februar bidro til en nedgang i drivstoffindeksen på 0,4 prosent. I løpet av de siste 12 måneder gikk drivstoffindeksen ned med 1,5 prosent. Drivstoffindeksen er den samme for alle gruppene, men den inngår med ulik vekt i de enkelte totalindekser. Kapitalkostnadsindeksene gikk fra januar til februar i gjennomsnitt ned med 0,9 prosent. Endringene her varierer fra en nedgang på 1,4 prosent for anleggsbil uten henger og langtrans-port til en nedgang på 0,5 prosent for tømmertransport. Nedgangen i kapitalkostnadene skyldtes reduserte rentekostnader.

Delkostnadsindeksene for reparasjon viste en økning fra januar til februar på 0,3 prosent for kjøretøygruppene tankbil uten henger, renovasjonsbil, nærtransport og kranbil. For de øvrige kjøretøygrupper viste den en tilsvarende nedgang. I gjennomsnitt for alle gruppene har reparasjonsindeksen økt med 7,6 prosent de siste 12 månedene.

De øvrige delkostnadsindeksene viste liten eller ingen endring fra januar til februar.

For dem som er interessert i vektfordelingen mellom kostnadskomponentene innenfor de enkelte grupper, viser vi til særskilt tabell publisert i Ukens statistikk nr. 14/98.

Om statistikken
Totalkostnadsindeksene for hver kjøretøygruppe er sammensatt av åtte delkostnadsindekser. Delkostnadsindeksene er veid sammen til totalkostnadsindekser ved hjelp av faste vekter. Noen av delkostnadsindeksene er sammensatt av flere kostnadskomponenter. Valget av delkostnadsindekser og vektene disse imellom, bygger på en kostnadsundersøkelse for lastebilnæringen med regnskapstall fra 1996.

Aktuell lastebilstatistikk
Mer detaljert statistikk innenfor området lastebiltransport er tilgjengelig i den nye abonnementsserien Aktuell lastebilstatistikk. Foruten lastebilkostnadsindekser på detaljert kostnadskomponent-nivå, inneholder Aktuell lastebilstatistikk også annen ny relevant lastebilstatistikk. Forespørsel om abonnement rettes til: Statistisk sentralbyrå, Salg- og abonnementservice, 2225 Kongsvinger, tlf. 62 88 55 00, faks. 62 88 55 95, e-post: Salg-abonnement@ssb.no

Ny statistikk
Kostnadsindeks for lastebiltransport, februar 1999.
Statistikken utgis hver måned i Ukens statistikk. Mer informasjon: Per.Kristian.Alnes@ssb.no, tlf. 62 88 55 40, eller Klara.Skarnes@ssb.no, tlf. 62 88 54 16.

Tabeller

Flere tabeller finner du på statistikkens faste side.

Ukens statistikk nr. 11, 1999 [an error occurred while processing this directive]