[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 50, 1998

Ordrestatistikk. Bygge- og anleggsvirksomhet, 3. kvartal 1998:

Lav ordretilgang på boligprosjekter


Ordretilgangen på nye boligbygg falt kraftig fra 2. til i 3. kvartal 1998 og lå 20 prosent under nivået på samme tid i fjor. Ordretilgang på boliger har ikke vært lavere siden 1993, med unntak av 1. kvartal 1996.
Ordretilgangen på nybygging og rehabilitering av boliger var henholdsvis 36 og 39 prosent lavere i 3. kvartal enn i 2. kvartal 1998. Ordrere-serven sank med 13 prosent i 3. kvartal, men ligger fremdeles 8 prosent over nivået på samme tid i fjor.

Færre nye yrkesbygg
For andre bygg enn boliger var det også kraftig nedgang i tilgangen på nye prosjekter. Etter tre kvartal med svært høy tilgang på nye yrkesbygg, falt tilgangen i 3. kvartal i år tilbake til samme nivå som i 3. kvartal i fjor. Ordrereserven gikk ned med 5 prosent i 3. kvartal og lå ved utgangen av kvartalet 18 prosent over nivået på samme tid året før.

Svak nedgang i anleggsvirksomheten
Tilgangen på nye anleggsprosjekter var 7 prosent lavere i 3. kvartal 1998 enn i foregående kvartal, men ligger fortsatt på et høyt nivå. Ordrereserven ble redusert med 8 prosent i 3. kvartal og lå ved utgangen av kvartalet 26 prosent over nivået på samme tid i fjor.

Økning i Telemark, Vestfold og Buskerud
Det er bare i Telemark, Vestfold og Buskerud og de nordligste fylkene hvor ordrereserven for bygge- og anleggsvirksomhet økte med henholdsvis 18 og 4 prosent i 3. kvartal i år. Ordrereserven gikk mest ned i Oslo, Akershus, Østfold, Hordaland og Sogn og Fjordane.

Om statistikken
Ordrestatistikken for bygge- og anleggsvirksomhet bygger på kvartalsvise oppgaver fra de største bedriftene i næringen. I alt gir om lag 500 bedrifter oppgaver til statistikken. Disse bedriftene dekker til sammen om lag 45 prosent av omsetningen i bygge- og anleggsnæringen. Verdiindekser for tilgang og reserve blir utregnet hver for seg. Det blir utarbeidet delindekser for nye boligbygg, rehabilitering av boligbygg, nye yrkesbygg og rehabilitering av yrkesbygg. Rehabilitering omfatter utbedring, ombygging, reparasjon og vedlikehold. Ordrereserve for bygg og anlegg er delt inn i åtte ulike regioner.

Ny statistikk
Ordrestatistikk. Bygge- og anleggsvirksomhet, 3. kvartal 1998.
Statistikken utgis hvert kvartal i Ukens statistikk og i månedsheftet Bygginfo. Mer informasjon: Solveig.Nygardseter@ssb.no, tlf. 62 88 51 74, eller Arild.Thomassen@ssb.no, tlf. 62 88 54 27.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 50, 1998 [an error occurred while processing this directive]