[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 50, 1998

Harmoniserte konsumprisindekser EU/EØS, oktober 1998:

Lav prisvekst i EU


Prisveksten har avtatt i de fleste EU-landene gjennom flere år, og årsveksten i 1998 ligger an til å bli 1,4 prosent, målt med den harmoniserte konsumprisindeksen. I 1996 og 1997 var årsveksten henholdsvis 2,4 og 1,7 prosent.
Det siste året synes å være preget av svak vekst i råvareprisene, hvorav spesielt råoljeprisen har pekt seg ut. Asia-krisen kombinert med den lave råoljeprisen har ført til lave prisimpulser fra importerte varer i flere av EU-landene.

Fra oktober 1997 til oktober 1998 steg harmonisert konsumprisindeks med 1,1 prosent totalt for hele EU. Fem av elleve land som er med i den monetære union har en prisvekst det siste året som ligger under 1 prosent. Kraftigst prisstigning har Hellas, Irland og Portugal, lavest prisstigning har Sverige, Frankrike og Tyskland. I samme periode var prisveksten i Norge 2,0 prosent.

Om statistikken
Den harmoniserte konsumprisindeksen (HKPI) er en indikator for bruk til internasjonal sammenligning av prisutviklingen. Harmoniserte konsumprisindekser blir laget i alle EU-land, på Island og i Norge. Prismaterialet i Norge er faktiske utsalgspriser den 15. i hver måned. Grunnlaget for beregningene er et utvalg på om lag 750 spesifiserte forbruksvarer og tjenesteytelser.

HKPI er en kjedet Laspeyre-indeks med desember som basismåned og har 1996 som publiseringsbasis (1996=100).

Inntil videre omfatter den norske HKPI 86 prosent av det private konsum. Områder som foreløpig er utelatt fra HKPI er enkelte forsikringstjenester, helse- og utdanningstilbud berørt av offentlige overføringer og selveieres bokostnader.

Ny statistikk
Harmoniserte konsumprisindekser EU/EØS, oktober 1998.
Statistikken utgis hver måned i Ukens statistikk. Mer informasjon: Lasse.Sandberg@ssb.no, tlf. 21 09 47 16, eller Kari-Anne.Hovland@ssb.no, tlf. 21 09 47 22.

Tabeller finner du på statistikkens faste side.

Ukens statistikk nr. 50, 1998 [an error occurred while processing this directive]