[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 50, 1998

Produksjonsindeks, bygg og anlegg, 3. kvartal 1998:

Produksjon av bygg ned 3 prosent


Produksjon av bygg gikk ned med nesten 3 prosent fra 3. kvartal 1997 til 3. kvartal 1998. Produksjonsindeksen for anlegg viste en svak økning på 0,4 prosent i samme periode.
Produksjonsindeksen for nybygg i alt gikk ned med nesten 3 prosent i 3. kvartal 1998 sammenlignet med 3. kvartal 1997. Produksjonen for nybygging av boliger gikk ned med over 5 prosent. Produksjonsindeksen for andre bygg enn boliger er 0,3 prosent lavere i samme periode. Produksjonen innenfor rehabilitering av bygg er vel 3 prosent lavere.

Justert for sesongvariasjoner gikk produksjonen av nybygg ned nesten 8 prosent fra 2. til 3. kvartal i år. Nedgangen er størst innenfor nybygging av boliger. Sesongjustert produksjonsindeks for denne type bygg gikk ned med over 9 prosent denne perioden. For nybygging av andre bygg enn boliger gikk indeksen ned med vel 6 prosent.

Om statistikken
Delindeksen for nybygg blir utarbeidet månedlig og bygger på opplysninger om igangsatt bruksareal som blir registrert i Grunneiendoms-, Adresse- og Bygningsregisteret (GAB). Igangsettingstallene blir konvertert til utførte eller produserte kvadratmeter hver måned og vektet med kvadratmeterpriser for de ulike bygningstyper. Det blir utarbeidet separate delindekser for boliger og andre typer bygg. Disse indeksseriene blir sesongjusterte.

Delindeksene for anleggsvirksomhet og rehabilitering av bygg bygger på opplysninger om sysselsatte i ulike typer prosjekt fra bedriftene i næringen. Utvalget er sammensatt av rundt 1 600 bedrifter. Det er totaltelling av de 500 største bedriftene. Bedriftene i utvalget dekker om lag 55 prosent av omsetningen i næringen. Det blir også innhentet tall fra kommuner og statsetater. Disse delindeksene blir utarbeidet kvartalsvis.

Vektene i utregningen av totalindeksen bygger på estimat for totaltall på sysselsatte i ulike prosjekt i kvartalet. I 3. kvartal 1998 var vekta for nybygg 41 prosent, rehabilitering av bygg 31 prosent og anlegg 28 prosent.

[Figur 14]

Figur 14: Produksjonsindeks for nybygg. Boligbygg og andre bygg enn boliger. Sesongjustert. 1995=100


Ny statistikk
Produksjonsindeks, bygg og anlegg, 3. kvartal 1998.
Statistikken utgis hvert kvartal i Ukens statistikk og i månedsheftet Bygginfo. Mer informasjon: Solveig.Nygardseter@ssb.no, tlf. 62 88 51 74, eller Arild.Thomassen@ssb.no, tlf. 62 88 54 27.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 50, 1998 [an error occurred while processing this directive]