[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 49, 1998

Omsetningsstatistikk. Detaljhandelen, 3. termin 1998:

Omsetningen i detaljhandelen økte med 7 milliarder


Detaljhandelsbedriftene, unntatt motorkjøretøyer og bensin, omsatte for 7 milliarder kroner mer i 1. halvår i år sammenlignet med samme periode i fjor. Dette tilsvarer en økning på 8,2 prosent.
Detaljomsetningsindeksen viser samme endring. Totalt omsatte detaljhandelsbedriftene for nesten 92 milliarder kroner i 1. halvår 1998.

Omsetningen av andre nye varer (blant annet klær, sko, elektriske varer, møbler, jern-, farge- og byggevarer) økte med 3,5 milliarder kroner. Det er en økning på 10 prosent i 1. halvår i år. Butikker med næringen salg av apotekvarer, sykepleieartikler, kosmetikk og toalettartikler økte salget med 10,4 prosent i samme periode. Butikkhandel med bredt vareutvalg (hovedsakelig nærings- og nytelsesmidler) og butikkhandel med nærings- og nytelsesmidler i spesialforretninger økte handelen med henholdsvis 7,1 og 4,9 prosent. Detaljhandel utenom butikk gikk opp med 3,5 prosent mer i 1. halvår 1998 i forhold til 1. halvår 1997.

Størst vekst i Akershus
Størst prosentvis vekst har detaljhandelsbedriftene i Akershus fylke. Det ble i dette fylket omsatt for 10,2 prosent mer 1. halvår i år sammenlignet med 1. halvår i fjor. Omsetningen økte med 0,9 milliard kroner. I Oslo omsatte handelsstanden for vel 1 milliard kroner, eller 9,0 prosent mer i samme periode. Det er lavest vekst for detaljhandelsbedriftene i Vestfold fylke med 5,5 prosent, eller 0,2 milliard kroner.

7 prosent vekst
Handel med, vedlikehold og reparasjon av motorkjøretøyer og motor-sykler samt detaljhandel med drivstoff økte med vel 7 prosent i 1. halvår 1998 sammenlignet med 1. halvår 1997. Omsetningen i næringen 1. halvår i år er 77,3 milliarder kroner, en økning på 5,3 milliarder kroner fra samme periode i fjor. Størst prosentvis vekst har bedrifter med omsetning av motorsykler og deler og utstyr, med 34 prosent.

Oslo og Akershus omsatte for 30 milliarder
I Oslo og Akershus er handel og reparasjon av motorkjøretøyer og mo-torsykler samt detaljhandel med bensin, vel 30 milliarder kroner i 1. halvår 1998. Tilsvarende bedrifter i Buskerud omsatte for 7,7 milliarder kroner. Disse tre fylkene har nesten 50 prosent av totalomsetningen i Norge.

Om statistikken
I statistikken anvendes kun manntallet over merverdiavgiftspliktige. På grunn av etterslep i innrapporteringen til Skattedirektoratet vil de to siste terminene som publiseres bli beregnet på nytt. Disse beregningene vil erfaringsmessig kunne endre totaltallene med i underkant av 1 prosent. I tillegg kan vi gjennomføre noen små korreksjoner i noen av de andre terminene.

Statistikken gir tall for fylker, kommuner eller annet spesifisert geografisk område. Den kan gis helt ned på postnummerområde/gateadresse dersom det ikke bryter med reglene om konfidensialitet. Når det gjelder bygge- og anleggsvirksomhet, er det viktig å være klar over at de regionale tallene ikke nødvendigvis sier noe om byggeaktiviteten i regionen, men om aktiviteten til bedriftene som er registrert i regionen. Det publiseres også omsetningsstatistikk for industrien på grunnlag av samme kilde.

Ny statistikk
Omsetningsstatistikk. Detaljhandelen, 3. termin 1998.
Statistikken utgis annenhver måned i Ukens statistikk. Mer informasjon: Solveig.Nygardseter@ssb.no, tlf. 62 88 51 74, eller Liv.Reidun.Sletmoen@ssb.no, tlf. 62 88 54 36.

Tabeller