[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 49, 1998

Industristatistikk, 1997. Varetall:

Få store foretak med bredt produktspekter


Varetallene for industri og bergverksdrift viser at foretakene er relativt spesialiserte. Få foretak driver industriell produksjon på tvers av næringene. Av over 2 300 foretak var det 30 prosent som bare produserte én vare, og kun 3 prosent som produserte ti eller flere ulike produkter.
Det ble rapportert produksjon av i alt 1 700 forskjellige produkter klassifisert i bergverksdrift og industri i 1997, noe som tilsvarer antallet i 1996. Til sammen står foretakene i undersøkelsen for rundt 90 prosent av industriproduksjonen. Varetallene er utarbeidet etter en felles europeisk standard.

Foretak er oppgave- og analyseenhet i varestatistikken, og den minste regnskapspliktige enheten. Et foretak kan imidlertid bestå av flere bedrifter eller produksjonsanlegg med aktivitet innenfor ulike næringer, mens et konsern vil kunne bestå av flere foretak.

Spesialisert produksjon
Spesialiseringsraten er definert som den næringsspesifikke produksjonens andel av total industriell produksjon blant foretakene i næringen. For eksempel er spesialiseringsraten for foretakene i tekstilindustrien 0,96, og det vil si at 96 prosent av den industrielle produksjonen i næringen er tekstilvarer. 4 prosent av produksjonen i tekstilindustrien er dermed andre varer.

Næringer med relativt lav spesialiseringsrate kjennetegnes blant annet ved at store industriforetak med fordelt økonomisk virksomhet er klassifisert i næringen, slik tilfellet er for kjemisk industri. En annen årsak til forholdsvis lav spesialiseringsrate er at foretakenes produksjon er rettet mot innsatsvarer til andre næringer, slik at foretakets aktivitet og næringsklassifisering ikke samsvarer så godt med produktene (vareklassifiseringen). Innenfor metallvareindustrien foregår det en god del kontraktsarbeid for andre næringer, og av den grunn er den næringsinterne produksjonen relativt lav sammenlignet med andre næringer.

Om statistikken
Statistikken omfatter produksjon og salg av varer produsert i industri- og bergverksnæringer samt enkelte industrielle tjenester. De ulike varer som undersøkelsen omfatter defineres ut fra en vareliste som er felles for EØS-området. Varelisten inneholder over 5 700 ulike varer, og den inkluderer også industrielle tjenester. For hver vare innhentes mengde og verdi av den produksjon som er solgt i løpet av året. I tillegg innhentes total produsert mengde i perioden for enkelte varer. Varestatistikken brukes i nasjonalregnskapets produktkryssløp, i miljøstatistikkens materialstrømsanalyser og i rapportering til Eurostat, EUs statistiske kontor. Videre gir dataene fra varestatistikken markedsinformasjon om de enkelte produkter, og den kan også sammenstilles med varestatistikk over eksport og import. I tillegg brukes opplysningene til næringsklassifisering av indust-ribedrifter og foretak.

I papirutgaven av vedleggstabellen omfatter mengdetallene bare oppgitte mengder. Tillegg for estimerte mengdetall der disse ikke er oppgitt, er inkludert i Internett-utgaven av tabellen.

[Figur 3]

Figur 3: Spesialiseringsrate i industrien. 1997


Ny statistikk
Industristatistikk, 1997. Varetall.
Statistikken utgis årlig i Ukens statistikk. Mer informasjon: Terje.Tandle@ssb.no, tlf. 21 09 44 25, eller Richard.Ragnarson@ssb.no, tlf. 21 09 46 88.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 49, 1998 [an error occurred while processing this directive]