[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 47, 1998

Ordrestatistikk. Industri, 3. kvartal 1998:

Lavere eksport for industrien


Samlet ordretilgang for industrien økte med 10 prosent fra 2. til 3. kvartal i år målt som årsvekst i trendserien. Moderat vekst i innenlandsk ordretilgang og økt etterspørsel fra eksport for enkelte bransjer, er faktorer bak utviklingen. Et hovedtrekk er likevel en tendens til svakere internasjonale markeder.
Næringer som tradisjonelt har hatt en høy eksportandel opplever lavere etterspørsel fra utlandet, sannsynligvis som et resultat av krisene i Asia og Russland. Næringen for ikke-jernholdige metaller har de siste kvartalene fått redusert ordretilgangen fra eksportmarkedene, men en stabil innenlandsk etterspørsel oppveier deler av dette bortfallet. Målt i løpende priser er etterspørselen til eksport for den kjemiske råvareindustrien på samme nivå som i 1990. Det er derfor mye som tyder på at det i denne næringen har vært en reell volumnedgang. Hjemmemarkedsandelen har i det samme tidsrommet steget fra 16 til 34 prosent.

Også elektroteknisk og optisk in-dustri og metallvareindustrien opplever en fortsatt fallende tendens i etterspørselen fra utlandet. Maskin-industrien har fått litt lavere samlet etterspørsel i inneværende kvartal, men fortsatt ligger tilgangen over nivået for samme kvartal i fjor.

Transportmiddelindustriens ordretilgang steg med knapt 24 prosent, samtidig som ordrereservene sank med 7 prosent. Men kun et fåtall av verftene har hatt økt ordretilgang sammenlignet med foregående kvartal. Ordretilgangen har i hele 1998 ligget betydelig under nivået fra 4. kvartal 1997, da den store tilgangen skyldtes varslede reduksjoner i verftsstøtten.

Hjemmemarkedet
Næringen for oljeplattformer og moduler har hatt en kraftig reduksjon i ordretilgangen sammenlignet med foregående kvartal. Likevel er etterspørselen betydelig høyere enn hva som var tilfelle i siste halvdel av fjoråret, og næringen har fremdeles store ordrereserver. Det er kjemisk råvareindustri og transportmiddelindustrien som kan vise til størst økning i den innenlandske etterspørselen med henholdsvis 10,6 og 6,6 prosent.

Om statistikken
Beregningene omfatter utvalgte industrinæringer. Undersøkelsen kartlegger blant annet verdien på nye ordrer som er mottatt i tellingskvartalet og ordrebeholdning ved utløpet av kvartalet - begge målt i løpende priser. Resultatene presenteres i form av elementære verdiindekser, dette til forskjell fra volumindekser. I publiseringen av ordrestatistikken kan tall for tidligere kvartal bli revidert på grunnlag av ny informasjon fra oppgavegiverne. Aktuelle tall må derfor tolkes som foreløpige. Endelige tall vil normalt foreligge etter ett til to kvartal. Svarprosenten for undersøkelsen er om lag 95 ved publiseringstidspunktet.

[Figur 10]

Figur 10: Ordretilgang totalt og etter marked. Trend. 1995=100


Ny statistikk
Ordrestatistikk. Industri, 3. kvartal 1998.
Statistikken utgis hvert kvartal i Ukens statistikk. Mer informasjon: Hilde.Hagen@ssb.no, tlf. 21 09 47 45, eller Jacob.A.Osnes@ssb.no, tlf. 21 09 47 24.

Tabeller

Flere tabeller finner du på statistikkens faste side.

Ukens statistikk nr. 47, 1998 [an error occurred while processing this directive]