[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 47, 1998

Skatteregnskapsstatistikk, januar-oktober 1998:

Kraftig reduksjon i oljeskattene


Det ble innbetalt 18,8 milliarder kroner i oljeskatter i årets ti første måneder. Dette er en reduksjon på 14,7 milliarder, eller 43,7 prosent, i forhold til samme periode i fjor. Noe av årsaken til reduksjonen er fallende oljepriser målt i norske kroner. Vi må tilbake til 1996 for å finne en tilsvarende lav skatteinngang fra oljesektoren.
Den totale skatteinngangen fra ja-nuar til oktober var på 230,2 milliarder kroner. Dette er en vekst på 4,2 milliarder, eller 1,8 prosent. Innbetalingen til fellesskatten viser størst vekst med 8,9 milliarder.

Skatteinngangen fordelt på fylker, eksklusiv oljeskattene, har hittil i år økt med 18,6 milliarder kroner eller 9,7 prosent. Veksten har vært gjennomgående høy i hele landet. Akershus og Oslo har hatt den største skatteveksten på henholdsvis 11,3 og 10,9 prosent. Finnmark har hatt den laveste veksten på 6,8 prosent.

Forskuddsskatteordningen utgjør 84,3 prosent av de totale skatteinntektene, og beløper seg til 194 milliarder kroner. Dette er en vekst på 16,8 milliarder kroner sammenlignet med samme periode i fjor. Det er fellesskatten til staten og arbeidsgiveravgiften som har hatt den største nominelle økningen på henholdsvis 7,1 og 4,4 milliarder kroner.

Etterskuddsskatteordningen eksklusiv oljeskattene står for 7,7 prosent av de totale skatteinntektene. Etterskuddsskatten har hatt en økning på 13,1 prosent i forhold til 1997.

Om statistikken
Kommunene opptrer som felles skatteinnkrever på vegne av alle skattekreditorene, det vil si kommuner, fylkeskommuner, stat og folketrygden. Innbetalt skatt blir, etter fradrag for en marginavsetning, fordelt på ulike skattekreditorer ved bruk av beregnede fordelingstall. Trygde- og pensjonspremier til folketrygden er også en del av fellesinnkrevingen, unntatt såkalt sentralt beregnet arbeidsgiveravgift for statsansatte. Det er særskilte ordninger for innkreving av oljeskatter. Statistikken omfatter ikke merverdiavgift og særskatter og -avgifter.

Korreksjoner som følge av endrede nøkler for fordeling mellom skattekreditorene, er bare delvis innarbeidet i den løpende månedsstatistikken. Særlig gjelder dette korreksjoner som foretas på skattefogdnivå.

[Figur 15]

Figur 15: Skatteinngangen fordelt på fylker. Prosentvis endring januar-oktober fra 1996 til 1997 og fra 1997 til 1998


Ny statistikk
Skatteregnskapsstatistikk, januar-oktober 1998.
Statistikken utgis månedlig i Ukens statistikk. Hovedstørrelser er tilgjengelige på webutgaven av Statistisk månedshefte. Oppgaver over skatteinngangen i de enkelte kommuner publiseres på den elektroniske utgaven av Ukens statistikk på webtjenesten samt i serien Norges offisielle statistikk (NOS) Regionalstatistikk. Mer informasjon: Tove.Brynildsen@ssb.no, tlf. 21 09 47 72, eller Rune.Bye@ssb.no, tlf. 21 09 45 14.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 47, 1998 [an error occurred while processing this directive]