[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 47, 1998

Produsentprisindeksen, per 15. oktober 1998:

Prisnedgang på råolje og metaller


Produsentprisindeksen har en svak nedgang på 0,2 prosent fra september til oktober. Lavere priser på råolje (Brent Blend) og metaller er viktige faktorer bak utviklingen. Fra oktober 1997 til oktober 1998 (tolvmånedersendringen) økte indeksen med 0,2 prosent, etter en vekst på 0,7 prosent i september.
Oljeutvinning og bergverksdrift har en prisnedgang på 2,5 prosent fra september til oktober. Denne prisnedgangen er dominert av prisfallet på råolje. Prisen på Brent Blend faller fra 13,20 til 12,50 dollar per fat - et fall på 5,3 prosent. Målt i norske kroner er oktoberprisen i underkant av 93 kroner. I tillegg ser vi også et fall i prisene på de andre hydrokarbonene gass og kull.

Tolvmånedersendringen i gruppen oljeutvinning og bergverksdrift faller fra 1,2 prosent i september til 5,1 prosent i oktober. Hovedårsaken til dette ligger i at råoljen nå har et prisfall, mens det for et år siden var en prisoppgang.

Metallene fortsatt ned i pris
Industrien sine råvarepriser faller også i pris. I gruppen produksjon av metaller ser vi et fall på 1,5 prosent, hvor prisfallet på eksportmarkedet er styrende. På de internasjonale varebørsene som LME (London Metal Exchange) rapporteres stadig lavere priser på nikkel, aluminium og kobber. Prisen på nikkel faller for eksempel med knapt 8 prosent fra september, målt i norske kroner. Dette tilsvarer en nedgang på vel 37 prosent fra samme periode i fjor. Aluminiumsprisen faller med over 5 prosent (målt i norske kroner) fra forrige måned, mens prisen på kobber faller med drøyt 5,5 prosent til om lag 11 800 kroner per tonn. En analytiker uttaler til Financial Times at «...nickel’s price is at its lowest ever in real terms, copper is at its lowest since 1939...». Én årsak til at metallene faller i pris, er den globale økonomiske situasjonen, med blant annet svak etterspørsel. I tillegg er det et overskuddstilbud av metaller i markedet.

Industriens priser noe opp
Industriens produsentpriser øker med 0,1 prosent fra september til oktober, altså noe svakere enn i forrige periode da økningen var 0,2 prosent. I forhold til oktober i fjor har prisene steget med 0,9 prosent. Høyere priser på enkelte matvarer, da spesielt kjøttvarer, er hovedfaktoren bak utviklingen fra september til oktober. Men også i gruppene produksjon av verkstedprodukter og treforedling, grafisk produksjon og forlagsvirksomhet ser vi en svak prisoppgang. I førstnevnte gruppe er det elektrisk materiell som har en økning, mens papirvarer trekker noe opp i den andre gruppen.

Om statistikken
Produsentprisindeksen måler prisutviklingen for produksjonen i oljeutvinning, bergverksdrift, industri og kraftforsyning. Det innhentes priser ved salg til norsk marked og/eller eksport.

Alle prisene skal være uten vareavgifter og merverdiavgift, og de skal oppgis per 15. i hver måned. Vektgrunnlaget er nasjonalregnskapstall for 1979. Undersøkelsen omfatter om lag 1 300 representantvarer fordelt på om lag 500 bedrifter. De månedlige beregningene bygger på om lag 2000 prisobservasjoner. Svarprosenten er normalt vel 90 hver måned. Statistikken er under omlegging.

Ny statistikk
Produsentprisindeksen, per 15. oktober 1998.
Statistikken utgis månedlig i Ukens statistikk. Mer informasjon: Katharina.Henriksen@ssb.no, tlf. 21 09 47 42, eller Erik.Skauen@ssb.no, tlf. 21 09 48 91.

Tabeller

Flere tabeller finner du på statistikkens faste side.

Ukens statistikk nr. 47, 1998 [an error occurred while processing this directive]