[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 47, 1998

Utenrikshandelen med varer, oktober 1998:

Storbritannia største mottaker av norsk eksport


Storbritannia var største mottaker av tradisjonelle varer i perioden fra januar til oktober. Eksportverdien utgjorde 19,2 milliarder kroner. Dette er en økning på hele 22 prosent i forhold til samme periode i fjor.
Eksporten av tradisjonelle varer til Europa var 7,2 prosent høyere i januar-oktober enn i samme periode i fjor. Den største økningen i eksporten til Storbritannia gjaldt for fisk, dyrefôr, maskiner og transportmidler. Eksporten til Russland var derimot 11 prosent lavere enn i januar-oktober i fjor, og utgjorde 1,7 milliarder kroner.

Også til Asia har eksporten falt. Nedgangen var på 5,2 prosent i forhold til de ti første månedene i fjor. Eksporten til Japan falt med 7,7prosent, mens den til Thailand falt med hele 40 prosent. Eksporten til disse to landene var på henholdsvis 4,8 milliarder og 460 millioner kroner i januar-oktober. Derimot har eksporten til Sør-Korea økt med 36 prosent, og utgjorde 1,6 milliarder kroner. Det er særlig for indu-strimaskiner og tekniske instrumenter at det har vært stor eksportøkning.

Med en 11,5 prosent økning er Sør-Amerika den verdensdelen hvor den relative eksportøkningen fra januar-oktober 1997 til de ti første månedene i år var størst. Eksporten til Colombia er nesten tredoblet i denne perioden.

Redusert overskudd på handelsbalansen
I oktober importerte Norge varer for 24,5 milliarder kroner. I samme måned i fjor utgjorde importen 23,7 milliarder. Eksporten i oktober var på 25,8 milliarder kroner, mot 29,9 milliarder i oktober 1997. Overskuddet på handelsbalansen med utlandet falt dermed fra 6,2 milliarder kroner i oktober i fjor til 1,2 milliarder i oktober i år.

Fallet i eksportverdien i oktober henger særlig sammen med redusert verdi av olje- og gasseksporten. Mens det ble eksportert 79 millioner fat råolje i oktober i fjor til 138 kroner per fat, ble det i oktober i år eksportert 77 millioner fat til en foreløpig anslått pris på 91 kroner per fat. Uten råolje og naturgass utgjorde eksportverdien i oktober 16,6 milliarder kroner. Dette var 0,4 prosent mer enn i oktober i fjor.

Maskiner trekker opp importverdien
For de fleste varegrupper var det små endringer i importverdien i oktober i forhold til samme måned året før. Det gjelder blant annet viktige importvarer som biler, klær og kontormaskiner/IT-utstyr. Størst økning i importverdien var det for industrimaskiner hvor importen i oktober utgjorde 1,8 milliarder kroner, mot 1,3 milliarder i oktober i fjor. Det var også økt import av elektriske maskiner med 1,5 milliarder kroner i oktober i år, mot 1,3 milliarder i fjor. Størst nedgang i importverdien var det for malmer og metallavfall hvor importen falt fra 1,1 milliarder kroner i oktober 1997 til 760 millioner kroner i oktober i år.

Mindre eksport av oljeprodukter, mer eksport av maskiner
Blant de tradisjonelle eksportvarene var det størst eksportnedgang for olje- og gassprodukter. Eksporten av raffinerte oljeprodukter var på 740 millioner kroner i oktober, og dette var 500 millioner lavere enn i oktober 1997. Det var derimot stor eks-portøkning for flere maskingrupper. Det gjaldt særlig kraftmaskiner med 470 millioner kroner i oktober i år mot 170 millioner i oktober i fjor samt maskiner for spesielle industrier med 540 mot 370 millioner i oktober i fjor.

13 prosent importøkning hittil i år
I de ti første månedene i år har Norge importert varer for 220 milliarder kroner. I tilsvarende periode i fjor utgjorde importverdien 195 milliarder. Eksportverdien i perioden fra januar til oktober var på 250 milliarder kroner, og dette var en nedgang på 9,1 prosent i perioden fra januar til oktober 1997. Også her henger nedgangen sammen med redusert eksportverdi av råolje og naturgass.

Sesongjusterte tall
Sesongjusterte tall for importen viste en økning på 3,6 prosent for perioden fra august til oktober i år sammenlignet med foregående tremånedersperiode. Sesongjusterte tall for eksporten viste en nedgang på 3,1prosent for de samme tremånedersperiodene. For tradisjonell eks-port viste sesongjusterte tall for disse periodene en økning på 1,3 prosent.

Om statistikken
Omfang: Alle tall gjelder utenrikshandel med varer. Utenrikshandel med tjenester er ikke med. Tjenestebalansen inngår i utenriksregnskapet sammen med rente- og stønadsbalansen og vil bli publisert senere. Import og eksport av skip og oljeplattformer er ikke med her. Tradisjonelle varer: Ved import, alle varer utenom skip og oljeplattformer. Ved eksport, alle varer utenom skip og oljeplattformer, råolje og naturgass.

[Figur 12]

Figur 12: Utenrikshandelen med varer januar 1997- oktober 1998. Sesongjusterte tall. Millioner kroner


[Figur 13]

Figur 13: Tradisjonell eksport januar-oktober 1998 fordelt på bestemmelsesland. Millioner kroner


Ny statistikk
Utenrikshandelen med varer, oktober 1998.
Statistikken utgis hver måned i Ukens statistikk og i Månedsstatistikk over utenrikshandelen og er tilgjengelig på Internett: http://www.ssb.no. Detaljerte tall er tilgjengelig ved Kundetjenesten for utenrikshandel, tlf. 21 09 47 52/53. Mer informasjon: Lars.Andreas.Lunde@ssb.no, tlf. 21 09 47 13.

Tabeller

Flere tabeller finner du på statistikkens faste side.

Ukens statistikk nr. 47, 1998 [an error occurred while processing this directive]