[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 39, 1998

Utslippstall med dokumentasjon på Internett


Statistisk sentralbyrå (SSB) publiserte tidligere i år utslippstall til luft i norske kommuner på Internett - og bare der. Tekst og nedlastbare tabellfiler (regneark) for året 1995 ligger tilgjengelig der. Nå er også tekstdokumentasjonen til Utslipp til luft i norske kommuner lagt ut på SSBs web-sider. De to seneste årene har denne statistikken blitt publisert i serien Norges offisielle statistikk (NOS) med tabellene i et diskettvedlegg. Hensikten med å publisere på den nye måten er å gjøre statistikken lettere tilgjengelig for publikum.
SSB og Statens forurensningstilsyn (SFT) samarbeider om å lage nasjonale oversikter over forurensningsutslipp til luft. Utslippstallene beregnes årlig og fordeles på næringer, kilder og energivarer.

Tabellene er inndelt i tre hovedkilder:

* Stasjonær forbrenning omfatter utslipp fra all forbrenning av energivarer (utslippsbærere) i ulike typer stasjonære utslippskilder (for eksempel fyring i private husholdninger).

* Mobil forbrenning omfatter utslipp fra all forbrenning av energivarer knyttet til transportmidler og mobile motorredskap (for eksempel utslipp knyttet til veitrafikk eller skipsfart).

* Prosesser omfatter alle utslipp som ikke er knyttet til forbrenning, som for eksempel utslipp knyttet til slitasje av asfalt (på grunn av piggdekkbruk), metanutslipp fra avfallsdeponier med mer.

Disse tre hovedkildene er ytterligere oppdelt.

På Internett finnes også tabeller over nasjonale utslipp fordelt på næring, kilde og energivare samt tidsserier som viser utviklingen i utslippene.

Kommunefordeling av utslipp
For årene 1991-1995 har SSB fordelt de nasjonale utslippstallene på kommune. Store industriutslipp er fordelt direkte til den kommunen der utslippet virkelig skjer. Når man mangler data om hvor utslippet faktisk skjer, beregnes utslippet i kommunen ved hjelp av fordelingsnøkler. En fordelingsnøkkel inneholder relevant bakgrunnsstatistikk som for eksempel antall husstander med oljefyring, trafikkarbeid (årlig kjørelengde i kilometer) per kommune med mer. Kommuneberegningene benytter mer enn 200 slike fordelingsnøkler. Ytterligere dokumentasjon av metoden finnes på SSBs hjemmesider på Internett (http://www.ssb.no fra hovedpunktet Statistikk etter emne).

Ukens statistikk nr. 39, 1998 [an error occurred while processing this directive]