[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 37, 1998

Kopiering ved universiteter og høgskoler, 1997:

Ansatte kopierer mer enn studentene


Ansatte ved universiteter og høgskoler tar i gjennomsnitt flere kopier enn studentene. Men fordi det er langt flere studenter enn ansatte, er det likevel studentene som kopierer mest. Studentene står også for den høyeste andelen kopiert opphavsrettslig beskyttet materiale. Denne andelen er lavest hos ikke-vitenskapelig ansatte.

Det gjennomsnittlige årlige kopivolum per person er anslått til 2 027 A4-sider. Videre er det beregnet at hver person i gjennomsnitt har tatt kopi av 917 sider opphavsrettslig beskyttet materiale. Antall sider opphavsrettslig beskyttede originaler per kopiside kalles for den vernede andelen. Andelen vernet materiale blir dermed 45,3 prosent. Den metodiske usikkerheten knyttet til denne anslåtte andelen er mindre enn usikkerheten knyttet til det anslåtte kopivolumet.

Undersøkelsen tar for seg kopiering hos studenter og vitenskapelig og ikke-vitenskapelig ansatte ved universiteter og høgskoler. Utvalget omfatter elleve læresteder. I alt 1904 personer deltok i undersøkelsen, og det ble registrert 202 063 kopisider.

Totalt 402,4 millioner kopier
Universitets- og høgskolesektoren består av 176775 studenter, 11 909 stillinger for vitenskapelig ansatte og 9790 stillinger for ikke-vitenskapelig ansatte, ifølge de siste tallene fra Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste. Med utgangspunkt i disse tallene for størrelsen på populasjonen konkluderer undersøkelsen med at hele sektoren årlig forbruker et kopivolum på 402,4 millioner A4-sider. Det er tatt kopi av 182,1 millioner sider opphavsrettslig beskyttet materiale. Kopier som studenter har tatt utenfor lærestedet er ikke regnet med.

Kopierer fra læreverk og fagbøker
Den absolutt største kategorien av materiale som kopieres har læreverk/fagbok som kilde, består av stofftypen lærebok/fagbok/sakbok og vitenskapelig tekst, samtidig som den er norsk originalutgivelse av opprinnelse. Materiale med disse kjennetegnene utgjør om lag halvparten av alt beskyttet materiale. Når en fordeler materialet utelukkende etter opprinnelse, utgjør nors-ke originalutgivelser en andel på 60,6 prosent, mens andelen som har en ren utenlandsk opprinnelse er på 33,3 prosent.

Om statistikken
Undersøkelsen er gjennomført som en del av kopieringsavtalen mellom Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet og Kopinor. Den har hatt som mål å kartlegge kopiering ved universiteter og høgskoler. Den anslår et totalt årlig kopivolum og hvor mye som er opphavsrettslig beskyttet materiale. Resultatene omfatter kopiering for studenter og vitenskapelig og ikke-vitenskapelig ansatte fordelt på fire grupper av læresteder. Disse er alminnelige universiteter, teknisk-naturvitenskapelige universiteter og statlige og vitenskapelige høgskoler.

Undersøkelsen viser også hvordan det beskyttede materialet er fordelt på ulike kilde- og stofftyper. Kompendier som er forfattet ved lærestedet og ikke er utgitt i forlagsmessig form, er regnet som ikke beskyttet materiale. Kompendier eller deler av kompendier som består av kopier eller avskrift fra orginalverk er kodet som beskyttet materiale. Ellers har vi ikke gått nærmere inn på hjemmelsgrunnlaget for kopieringen.

Det ble trukket ut elleve læresteder for høyere utdanning til å delta i undersøkelsen. Lærestedene ble valgt med tanke på at de skulle kunne gi et mest mulig representativt bilde av kopieringsvaner blant studenter og ansatte ved ulike studieretninger. Svarprosenten for studentene var på 50,2. For de ansatte var svarprosenten 65,6. Mange av respondentene vi ikke kom i kontakt med var trolig ikke lenger tilknyttet lærestedet, og skulle følgelig egentlig ikke vært med i beregningen av svarprosenten.

Det er knyttet metodisk usikkerhet til resultatene i undersøkelsen. Det er alltid en viss fare for at utvalget en trekker ikke gjenspeiler populasjonen på en god måte i forhold til variablene av interesse.

Ny statistikk
Kopiering ved universiteter og høgskoler, 1997.
Ytterligere detaljer er tilgjengelige i Notater 98/41 «Kopiering ved universiteter og høgskoler», som beskriver gjennomføringen av og resultater fra undersøkelsen. For mer informasjon og e-post: li.chun.zhang@ssb.no, tlf. 21 09 44 78, eller dag.roll-hansen@ssb.no, tlf. 21 09 46 70.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 37, 1998 [an error occurred while processing this directive]