[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 35, 1998

Priser på elektrisk kraft til industrien, EØS-undersøkelse, per 1. januar og 1. juli 1998:

Lavere priser på kraft til industrien


Det siste halvåret har prisene til industrien med et effektbehov på under 10 megawatt (MW) sunket fra 17,9 til 16,4 øre per kilowattime. Dette er en nedgang på henimot 8 prosent. Samtidig har spotprisen på elektrisk kraft sunket med om lag 31 prosent. Overføringstariffene har i perioden steget med om lag 1 prosent.
Elspotprisen svinger raskt og kan endre seg mye på en relativ kort periode. Hovedårsaken til de reduserte prisene i kraftmarkedet er imidlertid øking i vannstanden i magasinene til kraftprodusentene. Det er nå mer vann i magasinene enn gjennomsnittet (medianen) for tilsvarende periode fra 1982 til 1991. Mandag 6. juli ble fyllingsgraden målt til 78,8 prosent. Til sammenligning var medianen 69,5 prosent.

Gjennomsnittlig kraftpris til industri med effektbehov over 10 MW har sunket med 9,9 prosent det siste halvåret. Det er hovedsakelig kraftintensiv virksomhet og treforedlingsbedrifter som har effektbehov i denne størrelsesorden.

Om statistikken
Statistikken over priser på elektrisk kraft til industrien startet i 1995 og inngår i et fellesopplegg for EØS-området. Formålet med statistikken er å kartlegge prisvariasjoner for sluttbrukere i industrien.

Opplegget for statistikken innebærer at det fra og med 1. januar 1995 gis halvårlige opplysninger om blant annet priser på elektrisk kraft til sluttbrukere i industrien etter spesifiserte inndelinger med hensyn til årsforbruk, maksimal effekt og brukstid. Utvalget av energiverk i denne tellingen er trukket på bakgrunn av elektrisitetsstatistikken 1996. Næringskundene er delt i to grupper: Forbrukere med maksimal etterspørsel på inntil 10 MW og forbrukere med et effektbehov på over 10 MW.

Prisene for den førstnevnte gruppen med et effektbehov inntil 10 MW gjelder nye ettårskontrakter avtalt per 1. januar eller per 1. juli. Kraftpriser og tariffer er hentet inn fra de 30 største distributørene av elektrisitet til industrien. Prisene for den andre gruppen med et effektbehov på over 10 MW skal være gjennomsnittspriser for kraftkrevende industri på tellingstidspunktet. Informasjon innhentes fra alle energiverk og industriforetak med egen kraftproduksjon som forsyner tungindustri og treforedling.

Ny statistikk
Priser på elektrisk kraft til industrien, EØS-undersøkelse, per 1. januar og 1. juli 1998.
Statistikken utgis hvert halvår i Ukens statistikk. Mer informasjon og e-post: johan.lindstrom@ssb.no, tlf. 21 09 47 70.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 35, 1998 [an error occurred while processing this directive]