[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 34, 1998

Skatteregnskapsstatistikk, januar-juli 1998:

Innbetaling av arbeidsgiveravgift økte med 10 prosent


Fra januar til juli i år ble det innbetalt 38,6 milliarder kroner i arbeidsgiveravgift til folketrygden. Dette er en kronevekst på 3,5 milliarder i forhold til samme periode i fjor. Noe av årsaken til den sterke veksten er økt sysselsetting og høyere lønninger. Samtidig økte innbetaling av medlemsavgiften til folketrygden med 2 milliarder kroner.
Skatteinngangen inklusiv oljeskattene var på 173,9 milliarder kroner i årets første syv måneder. Dette tilsvarer en vekst på 4,1 prosent i forhold til samme periode i fjor. Årsaken til den lave veksten kommer av at skatteinngangen fra oljesektoren er blitt redusert med 32,6 prosent i forhold til 1997, noe som i hovedsak skyldes reduserte oljepriser.

Skatteinngangen fordelt på fylker eksklusiv oljeskattene har hittil i år økt med 13 milliarder kroner eller 8,8 prosent. Veksten har vært gjennomgående høy i hele landet. Akershus og Rogaland har hatt den største veksten med henholdsvis 11,1 og 9,9 prosent. Nord-Trøndelag har hatt den laveste veksten med 5,5 prosent. I fylkene er det store variasjoner kommunene imellom. Det er bare i Akershus at samtlige kommuner har hatt en vekst i skatteinngangen.

Forskudds- og etterskuddsskatteordningene
Forskuddsskatteordningen, som står for litt over 85 prosent av de totale skatteinntektene, utgjør hittil i år 149 milliarder kroner. Dette er en kronevekst på 12,2 milliarder. Det er fellesskatten til staten og arbeidsgiveravgiften som har den største nominelle økningen på henholdsvis 5,2 og 3,5 milliarder kroner.

Etterskuddsskatteordningen eksklusiv oljeskattene står for 7,1 prosent av de totale skatteinntektene. Etterskuddsskatten har hatt en økning på 7,2 prosent i forhold til 1997.

Om statistikken
Kommunene opptrer som felles skatteinnkrever på vegne av alle skattekreditorene, det vil si kommuner, fylkeskommuner, stat og folketrygden. Innbetalt skatt blir, etter fradrag for en marginavsetning, fordelt på ulike skattekreditorer ved bruk av beregnede fordelingstall. Trygde- og pensjonspremier til folketrygden er også en del av fellesinnkrevingen, unntatt såkalt sentralt beregnet arbeidsgiveravgift for statsansatte. Det er særskilte ordninger for innkreving av oljeskatter. Statistikken omfatter ikke merverdiavgift og særskatter og -avgifter.

Korreksjoner som følge av endrede nøkler for fordeling mellom skattekreditorene, er bare delvis innarbeidet i den løpende månedsstatistikken. Dette gjelder særlig korreksjoner som foretas på skattefogdnivå.

Ny statistikk
Skatteregnskapsstatistikk, januar-juli 1998.
Statistikken utgis månedlig i Ukens statistikk. Hovedstørrelser er tilgjengelige i den elektroniske utgaven av Statistisk månedshefte. Oppgaver over skatteinngangen i de enkelte kommuner publiseres i webutgaven av Ukens statistikk samt i Norges offisielle statistikk (NOS) Regionalstatistikk. Mer informasjon og e-post: tove.brynildsen@ssb.no, tlf. 21 09 47 72, eller rune.bye@ssb.no, tlf. 21 09 45 14.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 34, 1998 [an error occurred while processing this directive]