[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 30-31, 1998

Konjunkturbarometeret, 2. kvartal 1998:

Mindre optimisme i industrien


Industriens ledere er mindre optimistiske i vurderingen av utsiktene for 3. kvartal 1998 viser Statistisk sentralbyrås konjunkturbarometer. Svakere etterspørsel, dårligere priser på eksport, økte kostnader og ventet svakere etterspørsel i kommende kvartaler er noen forhold som vektlegges. Aktivitetsnivået er imidlertid fortsatt høyt.
Industriledernes generelle bedømmelse av utsiktene for kommende kvartal var denne gang mindre optimistisk enn hva som har vært vanlig i de siste årene. Undersøkelsen viser at denne tendensen finnes i de fleste bransjer, men at styrken i nedjusteringene av forventningene varierer noe. Flere forhold har påvirket ledernes vurderinger.

Svakere etterspørsel
Etterspørselen fra eksport var svakere i 2. kvartal enn på lenge. En svekket etterspørsel er et stykke på vei et resultat av svake internasjonale priser for sentrale eksportbransjer. Skipsverftene har i de siste kvartalene hatt merkbare problemer med etterspørselen på grunn av endringer i subsidieordningene ved nybygginger. Merkbart reduserte ordrebeholdninger skaper usikkerhet om utsiktene og påvirker også bransjens vurderinger av disse. For deler av eksportrettet industri er klart svakere asiatiske markeder også blitt et mer merkbart problem. Ordretilgangen fra hjemmemarkedet viser fortsatt vekst, men svakere enn i de siste kvartalene.

Økte kostnader
En del industribransjer har i 2. kvartal hatt driftsstans som et resultat av streik, noe som kan ha påvirket vurderingen av utsiktene på kort sikt. Lønnsoppgjøret betyr for mange bransjer merkbar vekst i kostnadene. Økte kostnader i kombinasjon med svake internasjonale priser bidrar for mange bransjer til svekket lønnsomhet og økt usikkerhet knyttet til utsiktene framover.

Om statistikken
Undersøkelsen bygger på et utvalg større foretak innenfor bergverksdrift og industri. Bruttoutvalget er på om lag 670 foretak - de fleste med 100 eller flere sysselsatte. Undersøkelsen er frivillig og svarprosenten ligger normalt på vel 80. I undersøkelsen kartlegges industriledernes vurderinger av konjunktursituasjonen og -utsiktene for en del faste kjennetegn.

Ny statistikk
Konjunkturbarometeret, 2. kvartal 1998.
Statistikken utgis hvert kvartal i Ukens statistikk. Mer informasjon og e-post: tom.langer.andersen@ssb.no, tlf. 21 09 47 29.

Tabellregister

Ukens statistikk nr. 30-31, 1998 [an error occurred while processing this directive]