[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 25, 1998

Skatteregnskapsstatistikk, januar-mai 1998:

Kraftig vekst i fellesskatten til staten


Skatteinngangen fra januar til mai var 140 milliarder kroner. Dette er en vekst på 4 milliarder, eller 3 prosent, i forhold til samme periode i fjor. Innbetalingene til fellesskatten viser størst vekst med nær 4,8 milliarder kroner.
I perioden fra januar til mai var skatteinngangen eksklusiv oljeskattene 127,8 milliarder kroner. Det er en økning på 8,7 prosent sammenlignet med samme periode foregående år. Akershus er fylket med den største skatteveksten på 11,5 prosent, etterfulgt av Oslo og Rogaland. To fylker har en lavere vekst enn 6 prosent; Sogn og Fjordane med 5,3 og Nord-Trøndelag med 4,3 prosent.

29 milliarder til kommunene hittil i år
Primærkommunene har hittil i 1998 hatt skatteinntekter på 29 milliarder kroner. Det er vekst på 2,4 prosent i forhold til samme periode i fjor. Det er store individuelle forskjeller i skatteinngangen mellom kommunene, og det er bare Akershus fylke hvor samtlige kommuner har hatt en vekst i skatteinngangen. Samlet sett har kommunene i Hedmark, Oppland, Nord-Trøndelag og Finnmark hatt en nedgang i ordinær skatt til primærkommunene.

Forskudds- og etterskuddsskatteordningene
Inntektene fra forskuddsskatteordningen har økt med 9,2 milliarder kroner. Det er en vekst på 8,6 prosent. Forskuddsskatteordningen utgjør 82,1 prosent av de totale skatteinntektene og beløper seg til 115,3 milliarder kroner.

Etterskuddsskatten eksklusiv oljeskattene står for 8,8 prosent av de totale skatteinntektene. Etterskuddsskatten har hatt en vekst på 9,2 prosent.

Tabeller

Om statistikken
Kommunene opptrer som felles skatteinnkrever på vegne av alle skattekreditorene, det vil si kommuner, fylkeskommuner, stat og folketrygden. Innbetalt skatt blir, etter fradrag for en marginavsetning, fordelt på ulike skattekreditorer ved bruk av beregnede fordelingstall. Trygde- og pensjonspremier til folketrygden er også en del av fellesinnkrevingen, unntatt såkalt sentralt beregnet arbeidsgiveravgift for statsansatte. Det er særskilte ordninger for innkreving av oljeskatter. Statistikken omfatter ikke merverdiavgift og særskatter og -avgifter.

Korreksjoner som følge av endrede nøkler for fordeling mellom skattekreditorene, er bare delvis innarbeidet i den løpende månedsstatistikken. Særlig gjelder dette korreksjoner som foretas på skattefogdnivå.

Ny statistikk
Skatteregnskapsstatistikk, januar-mai 1998.
Statistikken utgis hver måned i Ukens statistikk. Hovedstørrelser er tilgjengelige i Statistisk Månedshefte på webtjenesten. Oppgaver over skatteinngangen i de enkelte kommuner publiseres også på webtjenesten samt i serien Norges offisielle statistikk (NOS) Regionalstatistikk. Mer informasjon og e-post: tove.brynildsen@ssb.no, tlf. 21 09 47 72, eller rune.bye@ssb.no, tlf. 21 09 45 14.

Tabellregister

Ukens statistikk nr. 25, 1998 [an error occurred while processing this directive]