[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 25, 1998

Utenrikshandelen med varer, mai 1998:

Lav råoljeeksport i mai


Norges utenrikshandel med varer gav et overskudd på 2,3 milliarder kroner i mai. For samme måned i fjor viste handelsstatistikken et overskudd på 8,7 milliarder. Eksportverdien sank med 13 prosent til 23,7 milliarder kroner, mens importen steg med 15 prosent til 21,4 milliarder.
For eksporten av råolje og naturgass til sammen sank verdien med 28 prosent, mens for tradisjonell eksport steg den med 1,9 prosent. Skip og oljeplattformer er ikke medregnet.

Lavere råoljeeksport er viktigste årsak til et synkende handelsoverskudd. I mai i år eksporterte vi 75,5 millioner fat olje til en verdi av 7,8 milliarder kroner, mens for de fire foregående månedene i år sendte vi i gjennomsnitt 87,2 millioner fat ut av landet per måned. Maiprisen på 103 kroner per fat ligger på samme lave nivå som for de tre siste månedene. Prisen i mai 1997 var på 131 kroner per fat. Resultatet ble en samlet eksportverdi for råolje og naturgass på 9,9 milliarder kroner i mai i år, mot 13,8 milliarder i mai i fjor. Bidraget fra norsk naturgass-eksport øker langsomt og utgjør hittil i år en fjerdedel av verdien av råoljen.

Mindre eksport av mineraloljeprodukter
Samtidig med lavere kvanta råolje som er eksportert, synker også de eksporterte kvanta med raffinerte mineralolje- og naturgassprodukter. Disse varene trakk ned oppgangen i tradisjonell vareeksport med 857 millioner kroner i mai i år, hvorav oljeproduktene med 626 millioner og gassproduktene med 231 millioner.

Verdien av bilbensin falt fra 227 millioner kroner i mai 1997 til 89 millioner i mai i år. Det skyldes at den eksporterte mengde sank fra 219 000 til 97 000 kubikkmeter, mens prisen på noe over 900 kroner per kubikkmeter var noenlunde stabil. En likgnende svikt i eksporterte kvanta er årsaken til fall i eksportverdien av nafta fra 145 til 43 millioner og autodiesel fra 412 til 183 millioner disse to månedene. Innenfor gassproduktene falt eksporten av flytende propan fra 167 000 tonn i mai i fjor til 92000 tonn i mai i år og med en eksportpris som har sunket til 790 kroner per tonn. Flytende butan viser en tilsvarende utvikling.

Råoljen påvirker handelsbalansen
Eksportverdiene av råolje og naturgass er så store at de påvirker handelsbalansen med de fleste av våre viktige handelspartnere. Den klart største forskjellen gjelder Storbritannia hvor vi for perioden januar-mai i år har et overskudd på 12,6 milliarder kroner, men et underskudd på nesten 1,7 milliarder uten å regne med råolje og naturgass. En viktig årsak er at all oljen i rør fra Ekofisk til Teesside medtas i vår offisielle eksportstatistikk som eksport til Storbritannia, og ikke som eksport til de land oljelastene skipes til.

Av de elleve her utvalgte landene er det bare Frankrike hvor handelen balanserer når vi bruker tradisjonelle eksportvarer (det vil si uten råolje og naturgass) i sammenligningen. For de ti resterende landene er den tradisjonelle vareeksporten mindre enn importen.

Tabeller

Om statistikken
Omfang: Alle tall gjelder utenrikshandel med varer. Utenrikshandel med tjenester er ikke med. Tjenestebalansen inngår i Utenriksregnskapet sammen med rente- og stønadsbalansen og vil bli publisert senere. Import og eksport av skip og oljeplattformer er ikke med her. Tradisjonelle varer: Ved import, alle varer utenom skip og oljeplattformer. Ved eksport, alle varer utenom skip og oljeplattformer, råolje og naturgass.

[Figur 6]

Figur 6: Handelsbalansen med og uten råolje/naturgass. Januar-mai 1998. Milliarder kroner


Ny statistikk
Utenrikshandelen med varer, mai 1998
Statistikken utgis hver måned i Ukens statistikk og i Månedsstatistikk over utenrikshandelen og er tilgjengelig på internet: http://www.ssb.no. Detaljerte tall er tilgjengelig ved Kundetjenesten for utenrikshandel, tlf. 21 09 47 52/53. Mer informasjon og e-post: hans.kristian.ostereng@ssb.no, tlf. 21 09 47 13.

Tabellregister

Ukens statistikk nr. 25, 1998 [an error occurred while processing this directive]