[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 17, 1998

Utenrikshandelen med varer, mars 1998:

Stor økning i handelen med tradisjonelle varer


Norge eksporterte tradisjonelle varer for 47 milliarder kroner i 1. kvartal. Dette var 20 prosent høyere enn i 1.kvartal i fjor. Importen i de tre første månedene var på 66 milliarder kroner, en økning på 25 prosent. Utenrikshandelen med tradisjonelle varer var rekordhøy i mars.
Eksportverdien av råolje var imidlertid betydelig lavere enn i 1. kvartal 1997. Inkludert råolje og naturgass ble eksporten redusert med 1,3 prosent i de tre første månedene i år i forhold til samme periode i fjor, og utgjorde 81 milliarder kroner.

Lavere råoljepriser førte til et fall i eksportverdien av råolje fra 37 milliarder kroner i 1. kvartal i fjor til 27 milliarder i 1. kvartal i år. Foreløpige prisanslag viste en gjennomsnittlig oljepris på 105 kroner per fat de tre første månedene i 1998, mot 143 kroner per fat i tilsvarende periode i 1997, mens eksportvolumet var 1,2 prosent høyere. Eksportverdien av naturgass steg med 9,4 prosent.

Lavere eksportverdi av råolje var en viktig årsak til at handelsoverskuddet i 1. kvartal bare utgjorde 15 milliarder kroner, mot 29 milliarder for de tre første månedene av 1997.

Stor eksportøkning for metaller og maskiner
Eksportøkningen for de tradisjonelle varene fordelte seg på flere varegrupper. Særlig stor var økningen for metaller unntatt jern og stål, som sammen med fisk er vår viktigste tradisjonelle eksportvaregruppe. Eksporten av disse metallene utgjorde 6,9 milliarder kroner i perioden fra januar til mars, og dette var 35 prosent høyere enn i denne perioden i fjor. Eksporten av fisk utgjorde 6,6 milliarder, 22 prosent mer enn i de tre første månedene i 1997. Samlet eksport av varegruppene innen maskiner var 7,7 milliarder kroner, 31 prosent mer enn i 1. kvartal 1997. Blant disse varegruppene var økningen størst for telekommunikasjonsapparater, hvor eksportverdien på 1,2 milliarder kroner var 51 prosent høyere enn i perioden fra januar til mars i fjor.

Det var også noen viktige varegrupper som hadde lavere eksport. Eksporten av flytende propan og butan var redusert fra 1,5 milliarder kroner i 1. kvartal 1997 til 820 millioner de tre første månedene i år. Eksporten av tømmer og trelast hadde falt fra 350 millioner kroner i perioden fra januar til mars 1997 til 300 millioner i denne perioden i år.

Stor eksportøkning til Storbritannia og Irland
Eksporten av tradisjonelle varer til Europa økte med 23 prosent i 1. kvartal i år sammenlignet med denne perioden i fjor. Særlig stor var eksporten til Storbritannia. En økning på 53 prosent til 6,2 milliarder kroner gjorde at Storbritannia passerte Tyskland og Sverige og var største mottaker av norske eksportvarer i denne perioden. Det var særlig eksport av maskiner og transportmidler som økte, men det var også en økning i eksporten av fisk til Storbritannia på 35 prosent. Også til Irland var det stor eksportøkning. Eksporten dit utgjorde 330 millioner kroner i 1. kvartal, og dette var 59 prosent høyere eksportverdi enn i tilsvarende periode i 1997. Til Irland var det særlig eksporten av kjemiske stoffer og kunstgjødsel som hadde økt mye.

Andre europeiske land som det var stor eksportøkning til var Russland (46 prosent) og Hellas (92 prosent). Til Russland eksporterer vi for det meste fisk, og det var også her den store økningen var, mens det til Hellas var økt eksport av ferdigvarer.

Mindre eksport til Asia
Mens eksporten til Europa hadde økt mye, var utviklingen langt svakere i eksporten til Asia, med en økning på bare 2,6 prosent fra 1. kvartal i fjor til 1. kvartal i år. Dette til tross for stor økning til enkeltland som Kina (59 prosent), India (28 prosent) og Sør-Korea (33 prosent). Det var særlig industri- og kraftmaskiner som gav høye eksporttall til disse landene. Derimot var det nesten ingen økning i eksporten til Japan, mens det var store fall i eksporten til Malaysia, Singapore, Pakistan og Thailand.

Høy bilimport
For importen i de tre første månedene i år var økningen størst for biler. Importen av kjøretøyer utgjorde 6,0 milliarder kroner i perioden fra januar til mars i år. Dette var 1,6 milliarder kroner eller 36 prosent mer enn i denne perioden i 1997. Også for maskiner var importverdien høy, med en samlet import på 18 milliarder kroner mot 14 milliarder fra januar til mars i fjor.

Rekordhøy import i mars
Norge eksporterte varer siste måned for 28 milliarder kroner. Dette var 3,4 prosent mer enn i mars 1997. Eksporten av råolje utgjorde 9,1 milliarder kroner, og dette var 28 prosent lavere enn i mars i fjor. Eksportverdien av naturgass var 2,4 milliarder kroner, 7,3 prosent høyere enn i mars 1997. Eksporten av tradisjonelle varer i mars ble dermed 16 milliarder kroner. Dette var en økning på hele 35 prosent. Importen av varer i mars utgjorde 24 milliarder, og dette var en verdiøkning på 34 prosent fra mars 1997. Når man sammenligner marstallene i 1997 og 1998 må man ta i betraktning at påsken i 1997 i sin helhet falt i mars, mens påsken i år var i april.

Importverdien i mars var den høyest registrerte i en enkeltmåned noengang, og verdien av tradisjonell eksport i mars var den nest høyeste, bare 77 millioner kroner lavere enn rekordmåneden oktober 1997.

Sesongjusterte tall
Høye verdier for utenrikshandelen med tradisjonelle varer i 1. kvartal vises også i de sesongjusterte tallene. For eksport av tradisjonelle varer var det en økning på 3,0 prosent fra 4.kvartal 1997 til 1. kvartal 1998. Sesongjusterte tall for eksport inkludert råolje og naturgass viser en nedgang på 3,7 prosent i samme periode. Sesongjusterte tall for importen økte med 4,9 prosent fra perioden oktober til desember 1997 til perioden januar til mars 1998.

Om statistikken
Omfang: Alle tall gjelder utenrikshandel med varer. Utenrikshandel med tjenester er ikke med. Tjenestebalansen inngår derimot i utenriksregnskapet som blir publisert senere, og som også omfatter rente- og stønadsbalansen med utlandet. Tradisjonelle varer: Ved import, alle varer utenom skip og oljeplattformer. Ved eksport, alle varer utenom skip og oljeplattformer, råolje og naturgass.

Ny statistikk

Utenrikshandelen med varer, mars 1998.
Statistikken utgis hver måned i Ukens statistikk og i Månedsstatistikk over utenrikshandelen som også er tilgjengelig på Internett: http://www.ssb.no. Månedstall for utenrikshandelen til og med mars 1998 er nå tilgjengelig ved Kundetjenesten, Utenrikshandelen, tlf. 21 09 47 52/53. Pris- og volumindekser for utenrikshandelen i 1. kvartal 1998 vil bli publisert i Ukens statistikk i uke 21. Mer informasjon og e-post: lars.andreas.lunde@ssb.no, tlf. 21 09 47 08.

Tabellregister

Ukens statistikk nr. 17, 1998