[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 13, 1998

Summarisk statistikk fra Lønns- og trekkoppgaveregisteret, 1997. Foreløpige tall:

Økt kontantlønn og naturalytelser


Sum kontantlønn og naturalytelser for aksjeselskapene økte med 15,1 milliarder kroner fra 1996 til 1997.
Den samlede kontantlønnen for aksjeselskapene for inntektsåret 1997 var på 225 milliarder kroner. Dette er en vekst på 14,7 milliarder, eller 7 prosent, fra året før. Kontantlønn er summen av kontantgodtgjørelser, og er derfor ikke uttrykk for lønnsvekst alene. Endring i sysselsetting, arbeidstid og andre strukturelle forhold har innvirket på økningen i kontantlønnen.

De samlede naturalytelsene for aksjeselskaper økte fra 4,7 milliarder kroner i 1996 til 5,1 milliarder i 1997. Naturalytelser omfatter gruppelivsfor-sikringspremier, feriereiser, fri bolig, fri bil, fri avis, fri telefon og lignende betalt av arbeidsgiver.

Sum trekkfrie utgiftsgodtgjørelser var i 1997 på 6,8 milliarder kroner. Dette tilsvarer en økning på 42 millioner fra året før. Trekkfrie utgiftsgodtgjørelser er arbeidsgivers dekning av kostnader ved overnatting og kost, bilhold, tellepenger, flytting med mer.

Trygde- og pensjonspremier betalt av arbeidsgiver har økt med 135 millioner kroner fra 1996. Trygde- og pensjonspremier omfatter avtalefestet pensjon (AFP), skattepliktig etterlønn og etterpensjon, skattepliktig del av ulykkesforsikring, egen pensjonsforsikring etter skatteloven med videre. Arbeidsgiveravgiften til folketrygden inngår ikke i beløpene.

Tabeller

  • Tabell 01. Sum kontantlønn, naturalytelser med videre for aksjeselskaper. 1996 og 1997. Millioner kroner og endring i prosent

    Om statistikken
    Oversikten bygger på opplysninger fra Skattedirektoratets Lønns- og trekkoppgaveregister. Tallene for 1996 er endelige, mens tallene for 1997 er foreløpige. I den foreløpige innrapporteringen til Skattedirektoratets register mangler fortsatt noen virksomheter på kontinentalsokkelen, konkursbo, en del enheter i primærnæringene, en del offentlig virksomhet og noe fra husholdningssektoren. Innrapporteringen for aksjeselskaper er imidlertid på det nærmeste fullstendig. Endelige tall vil foreligge i løpet av høsten 1998.

    Alle arbeidsgivere eller oppdragsgivere, som i løpet av året har utbetalt lønn eller annen godtgjørelse til arbeidstaker eller oppdragstaker, er som hovedregel pliktige å sende lønns- og trekkoppgave til Skattedirektoratet.

    Ny statistikk

    Summarisk statistikk fra Lønns- og trekkoppgaveregisteret, 1997.
    Statistikken utgis årlig i Ukens statistikk. Mer informasjon: Sigbjørn Strømsnes, tlf. 62 88 51 69, e-post: sigbjorn.stromsnes@ssb.no eller Knut Håkon Grini, tlf. 62 88 54 44, e-post: knut.hakon.grini@ssb.no

    Tabellregister

    Ukens statistikk nr. 13, 1998