[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 12, 1998

Egenbetaling i barnehager, januar 1998:

Dyrere barnehager


Betalingssatsene i barnehagene steg i gjennomsnitt med 2 prosent det siste halvåret, mens veks-ten var 3,9 prosent fra januar i fjor til januar i år. Betalingssatsene for de private barnehageplassene uten kommunalt tilskudd viste en noe sterkere økning enn for de kommunale. Den generelle prisstigningen i samme periode målt ved konsumprisindeksen var på 2,0 prosent.
Satsene i de kommunale barnehagene økte med 3,8 prosent fra januar i fjor til samme måned i år. For de private barnehagene sett under ett, steg satsene med 4,1 prosent. Satsene har steget mest i østlandsområdet, mens de nordligste fylkene har hatt den laveste
veksten.

Fra august 1997 til januar 1998 gikk prisen for en barnehageplass i gjennomsnitt opp med 2,0 prosent. For-eldre med barn i kommunale barnehager stod overfor en vekst på 2,1 prosent mot en økning på 1,7 prosent for private barnehagesatser. Rundt halvparten av kommunene som inngår i utvalget satte opp satsene, mens vel en fjerdedel av de private barnehagene økte satsene. De kommunale barnehagene som satte opp satsene, hadde en gjennomsnittlig økning på knapt 4 prosent, mens de private som økte satsene hadde en oppgang på vel 6 prosent.

Trøndelagsfylkene har hatt den sterkeste veksten i både kommunale og private satser fra august 1997 til ja-nuar i år, og Agder/Rogalandsregionen har hatt den svakeste veksten. Satsene for egenbetaling i private barnehager ligger fortsatt over de kommunale for de fleste husholdninger.

[Figur 15]

Figur 15: Barnehagesatser. Prosentvis endring fra januar 1997 til januar 1998


Ny statistikk

Egenbetaling i barnehager, januar 1998.
Statistikken er en delundersøkelse til konsumprisindeksen og utgis to ganger i året i Ukens statistikk. Undersøkelsen omfatter 109 kommuner. På bakgrunn av undersøkelsen utarbeides det også en rapport til Barne- og familiedepartementet, der utdrag med nivåtall vil publiseres senere i år. Mer informasjon: Randi Johannessen, tlf. 21 09 47 30, e-post: randi.johannessen@ssb.no.johannessen, eller Kari-Anne Hovland, tlf. 21 09 47 22, e-post: kari-anne.hovland@ssb.no.hovland.

Ukens statistikk nr. 12, 1998