[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 9, 1998

Ordrestatistikk, industri, 4. kvartal 1997:

Stor ordretilgang i transportmiddelindustrien


Ordretilgangen økte i 4. kvartal for de fleste næringer. Størst var økningen i transportmiddelindustrien, der flere skipsverft har mottatt store ordre. Etterspørselen var stor både fra eks-portmarkedet og hjemmemarkedet.
Samlet ordretilgang økte med 17,4 prosent. Innenlandsk etterpørsel økte med knapt 26 prosent, mens økningen i ordreinngang fra utlandet var på 21 prosent. Samlet ordrereserve økte med 9,6 prosent. En sterkere vekst i ordretilgangen enn i ordrebeholdningen skyldes i stor grad at plattform-industrien fikk ferdigstilt flere store ordre.

Transportmiddelindustrien går godt
Transportmiddelindustrien hadde nær en tredobling av ordretilgangen totalt. Etterspørselen har vært stor fra begge markeder, men størst fra hjemmemarkedet. Veksten er sterk, sammenlignet både med forrige kvartal og med tilsvarende kvartal året før. Næringen har også stor ordrebeholdning, økningen var på knapt 77 prosent. Dette betyr at næringen kan opprettholde det høye aktivitetsnivået framover. Den positive utviklingen skyldes enkelte store ordre mot slutten av året, i stor grad som en følge av bortfallet av stønadsordninger fra årsskiftet.

Nedgang for plattformindustrien
Ordretilgangen for plattformindustrien ble betydelig lavere i 4. kvartal enn i de foregående kvartalene. Utviklingen fra 3. til 4. kvartal viste et fall på om lag 75 prosent, regnet som årsvekst i trenden. Nivået i 4. kvartal er omtrent der det var i 3. kvartal i 1996. Plattformindustrien hadde også en nedgang på vel 17 prosent i ordrereservene. Nivået er imidlertid høyere sammenlignet med 3. kvartal i 1996.

Andre næringer
Tradisjonelle eksportnæringer som treforedling, kjemisk råvareindustri og metallindustri, likedan metallvareindustrien, har hatt økt etterspørsel, dels på grunn av den internasjonale prisutviklingen. For maskinindustrien, elektroteknisk og optisk industri samt tekstil- og bekledningsvareindustrien har ordretilgangen hatt en mer beskjeden utvikling.

Om statistikken
Beregningene omfatter utvalgte industrinæringer. Undersøkelsen kartlegger blant annet verdien på nye ordre som er mottatt i tellingskvartalet og ordrebeholdning ved utløpet av kvartalet - begge målt i løpende priser. Resultatene presenteres i form av elementære verdiindekser, dette til forskjell fra volumindekser. Publiseringen omfatter også en totalindeks for ordrebaserte næringer samt en fordeling på hjemmemarkedet og eksport for enkelte næringer. I publiseringen av ordrestatistikken kan tall for tidligere kvartal bli revidert på grunnlag av ny informasjon fra oppgavegiverne. Aktuelle tall må derfor tolkes som foreløpige. Endelige tall vil normalt foreligge etter 1-2 kvartaler. Avviket fra tidligere publiserte tall skyldes revisjon av gamle data. Svarprosenten for undersøkelsen er om lag 95 ved publiseringstidspunktet.

Tabeller

* Tabell 01: Ordretilgang og ordrereserve. Endringstall. 1995=100

Ny statistikk

Ordrestatistikk. Industri, 4. kvartal 1997.
Statistikken utgis hvert kvartal i Ukens statistikk. Mer informasjon: Pål Bakken, tlf. 21 09 47 46, e-post: pba@ssb.no eller Jacob A. Osnes, tlf. 21 09 47 24, e-post: osn@ssb.no.

Tabellregister

Ukens statistikk nr. 9, 1998