[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 46, 1997

Konsumprisindeksen, per 15. oktober 1997:

Klær billigere enn i fjor


Konsumprisindeksen steg med 0,3 prosent fra september til oktober. De viktigste årsakene bak oppgangen var høyere priser på klær og sko etter sommersalget samt prisoppgang på bensin, elektrisitet, fyringsolje og parafin. Fra oktober i fjor til oktober i år steg prisene med 2,1 prosent, mot 2,3 prosent i september. Indekstallet for oktober var 271,6.
Prisindeksen for klær steg med 2,3 prosent fra september til oktober 1997, etter avslutningen av sommersalget. Prisoppgangen omfattet et bredt spekter av produkter. Til tross for at oppgangen i oktober var noe sterkere enn på flere år, er prisene redusert med vel 4 prosent sammenlignet med oktober 1995.

Det er spesielt klesplagg som kåper, frakker, skjorter, kjoler og bluser samt enkelte fritidsplagg som har falt mest i pris i denne perioden. Varegrupper som strømper, sokker og undertøy har ikke hatt tilsvarende utvikling i denne toårsperioden. Sterk konkurranse mellom de store kleskjedene og en markant økning i importerte klær fra land med lave arbeidskostnader, er forhold som kan forklare fallet i klesprisene de to siste årene.

Økte priser på energivarer
Prisen på elektrisk kraft til forbruker, inkludert nettleie og avgifter, steg med 1,2 prosent fra september til oktober. Det var kun en femtedel av kraftverkene som økte prisen, mens om lag en tiendedel satte den ned. Bortimot samtlige av kraftverkene som økte prisen i oktober, reduserte prisen i juli. Det siste halve året har prisforskjellene mellom kraftverkene blitt noe redusert. På samme tid i fjor steg prisen på elektrisk kraft med 3,4 prosent. At det ikke ble en like stor prisoppgang i oktober i år er en viktig forklaring til nedgangen i tolvmånedersveksten fra september til oktober.

Andre oppvarmingsutgifter til bolig som parafin og fyringsolje steg med om lag 3 prosent siste måned, mens bensin økte med om lag 1 prosent.

Bilforsikring ble notert med en prisøkning på knapt 1 prosent i oktober.

Prisene på enkelte fritidsprodukter som brunevarer og mobiltelefoner ble noe billigere siste måned.

Internasjonale tall
De harmoniserte konsumprisindeksene for EØS-området viser økning fra august til september for alle land bortsett fra Tyskland, Østerrike og Portugal. Hellas og Sverige hadde høyest vekst med henholdsvis 1,7 og 1,3 prosent. Prisveksten i Sverige skyldes i all hovedsak avgiftsøkning på tobakksvarer samt en normal sesongøkning for klær og skotøy. Tallene for Danmark viser også prisøkning på klær og skotøy fra august til september, etter sommersalget. Den norske harmoniserte indeksen økte med 0,4 prosent fra august til september, mens økningen for hele EØS-området var 0,2 prosent.

For oktober var den norske harmoniserte konsumprisindeksen 102,9, en økning på 0,3 prosent fra september i år og 1,9 prosent fra oktober i fjor.

Om statistikken
Konsumprisindeksens prismateriale er faktiske utsalgspriser per den 15. i måneden. For perioden august 1997-juli 1998 bygger vektgrunnlaget på forbruksundersøkelsene for 1994, 1995 og 1996.

Grunnlaget for beregning av konsumprisindeksen er et utvalg på om lag 800 spesifiserte forbruksvarer og tjenesteytelser - representantvarer. Oppgaver til beregning av indeksen innhentes fra et utvalg på om lag 2 000 bedrifter. De månedlige beregningene bygger totalt på om lag 50 000 prisobservasjoner. Svarprosenten er normalt på om lag 95.

Ny statistikk

Konsumprisindeksen, per 15. oktober 1997.
Statistikken utgis hver måned i Ukens statistikk. Mer informasjon: Randi Johannessen, tlf. 21 09 47 30, e-post: raj@ssb.no, Geir Ormseth, tlf. 21 09 47 22, e-post: geo@ssb.no eller Lasse Sandberg, tlf. 21 09 47 16, e-post: san@ssb.no.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 46, 1997