[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 17, 1997

Inntekts- og formuesregnskap for selskaper skattlagt etter petroleumsskatteloven, 1995:

Fortsatt økning i utlignet skatt for sokkelselskaper


Etter en periode med reduksjon i utlignet skatt for sokkelselskapene, har skattene økt fra 1993. Samlet utlignet skatt for sokkelselskapene i 1995 var 20,1 milliarder kroner. Dette er en økning på 2 milliarder kroner, eller 11 prosent fra 1994.
Økningen i utlignet skatt fordeles med 900 millioner på særskatt og 1,1 milliarder i ordinær inntektsskatt. Særskatt gjelder bare selskaper som driver oljeutvinning og rørtransport.

Oljeutvinning og rørledningstransport
Utlignet skatt for selskaper som driver oljeutvinning og rørtransport var 19,8 milliarder kroner i 1995, en økning på 1,8 milliarder fra året før. Dette fordeler seg med 900 millioner på både særskatt og inntektsskatt. Alminnelig inntekt eller grunnlaget for inntektsskatt økte med 3 milliarder, som er et resultat av 6 milliarder i økte inntekter og 3 milliarder i økte fradrag. Særskattinntekten hadde en vekst på 1,8 milliarder, et resultat av 3 milliarder i økte inntekter og 1,2 milliarder i nettofradrag. Av fradra-gene vokste friinntekten med 2 milliarder kroner, mens framførbar friinntekt, produksjonsgodtgjørelse og underskudd annen virksomhet, ble redusert med 800 millioner. Friinntekt er 5 prosent av kostpris for driftsmiddel som kan avskrives.

Støttevirksomheten
Utenlandske selskaper på sokkelen hadde i 1995 en utlignet skatt på 290 millioner kroner, en økningen på hele 208 millioner fra året før. Dette skyldes i sin helhet økning i inntektene.

Om statistikken
Statistikken viser utlignet skatt på inntekt for samtlige sokkelselskaper, skattemessig hjemmehørende i Norge eller utlandet, som er skattlagt etter petroleumsskatteloven. De hjemmehørende i Norge driver oljeutvinning og rørledningstransport, mens de utenlandske selskapene driver ulike former for støttevirksomhet for petroleumsutvinning.

Statistikken bygger på inntektstall etter ordinær ligning som er innhentet fra oljeskattekontoret i Oslo og sentralskattekontoret for utenlandssaker i Sandnes. Alle skattetallene er basert på Skattedirektoratets register over utlignede skatter.

[Figur 12]

Figur 12: Sum utlignet skatt på inntekt. Millioner kroner


Ny statistikk

Inntekts- og formuesregnskap for selskaper skattlagt etter petroleumsskatteloven, 1995.
Statistikken utgis årlig i Ukens statistikk. Mer informasjon: Reidar Eriksen,tlf. 62 88 54 45, e-post: rer@ssb.no eller Per Erik Gjedtjernet, tlf. 62 88 51 75, e-post: peg@ssb.no.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 17, 1997