[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 12, 1997

Egenbetaling i barnehager, januar 1997:

Satsene i kommunale barnehager øker mest


Prisen på en barnehageplass har økt med 4,1 prosent siste året. De kommunale barnehageplassene har vist en sterkere prisøkning enn de private, og dette har vært tendensen de siste fem årene.
Prisøkningen i kommunale barnehager var noe sterkere enn i private barnehager fra januar i fjor til januar i år. Dette viser tall fra Statistisk sentralbyrås undersøkelse av foreldrebetalingen i kommunale barnehager og private barnehager uten kommunale tilskudd.

Siden august 1996 har satsene for kommunale og private barnehager i gjennomsnitt økt med 3,0 prosent. Fra januar i fjor til januar i år har satsene økt med 4,1 prosent. For en kommunal barnehageplass var økningen 4,4 prosent, mens prisen for en plass i privat barnehage økte med 3,1 prosent. De fleste landsdeler hadde en økning i betalingssatsene fra januar i fjor med om lag 4,0 prosent. Bare Agder/Rogaland viste en sterkere prisøkning på 6,7 prosent.

Utviklingen siste fem år
Hvert år siden 1992 har foreldrebetalingen i kommunale barnehager økt med i gjennomsnitt 1 prosent mer enn i private barnehager. For de siste fem årene sett under ett har satsene i kommunale barnehager økt med om lag 20 prosent, mens økningen i private barnehager var om lag 15 prosent i samme periode. Prisnivået for egenbetalingene i private barnehager ligger fortsatt en del over de kommunale satsene, men det er skjedd en tilnærming i prisnivå.

De siste fem årene har det vært markert forskjell i prisutviklingen for barnehagetjenester mellom de ulike landsdeler. Trøndelag har hatt den høyeste prisveksten for barnehageplasser de siste fem årene, mens Østlandet har hatt den svakeste prisveksten. For fem år siden lå gjennomsnittsprisene i Trøndelag noe over landsgjennomsnittet. Sterk prisvekst i denne landsdelen har medført ytterligere prisløft for opphold i barnehage de siste fem år.

Prisnivået på Østlandet tilsvarte landsgjennomsnittet på samme tidspunkt, og regionen har i løpet av denne femårsperioden fått barnehagesatser som ligger noe under landsgjennomsnittet.

Ny statistikk

Egenbetaling i barnehager, januar 1997.
Statistikken er en delundersøkelse til konsumprisindeksen og utgis to ganger i året i Ukens statistikk. På bakgrunn av undersøkelsen utarbeides det også en rapport til Barne- og familiedepartementet, der utdrag med nivåtall vil bli publisert i uke 19. Mer informasjon: Geir Ormseth, tlf. 21 09 47 22, e-post: geo@ssb.no og Randi Johannessen, tlf. 21 09 47 30, e-post: raj@ssb.no.

Tabell

Ukens statistikk nr. 12, 1997