[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 11, 1997

Produksjonsindeks for industrien, januar 1997:

Flat trend for industriproduksjon


Samlet industriproduksjon har gått svakt ned siden oktober 1996 justert for normale sesongvariasjoner, og den beregnede trendserien har ligget tilnærmet flat siden i fjor sommer.
Industriproduksjonen hadde en nedgang på 0,2 prosent fra desember i fjor til januar i år justert for normale sesongvariasjoner. Ser en på inndelingen i produksjonen av de ulike varetypene skjuler denne utviklingen i samlet industriproduksjon betydelige forskjeller.

Produksjonen av konsumvarer som består av nærings- og nytelsesmidler og forlag og grafisk industri, viser en jevn og beskjeden vekst de siste månedene.

Nedgang i produksjon av oljeplattformer
Produksjonen av investeringsvarer for de siste månedene av fjoråret viser nå en nedgang på 4-5 prosent regnet som årlig rate. Hovedårsaken er en betydelig nedgang i produksjonen av oljeplattformer hvor produksjonen nå ligger om lag 15 prosent under nivået i fjor sommer. Produksjonen av innsatsvarer vokste derimot helt fram til inngangen av 4. kvartal, og bidrog til å oppveie mye av nedgangen i investeringsvareproduksjonen. Dette gjelder for eksempel produksjonen av kjemiske råvarer og metaller.

Høyt olje- og gassutvinnings-nivå
Selv om olje- og gassutvinningen «bare» økte med 0,5 prosent fra desember i fjor til januar i år, ligger den fortsatt på rekordnivå. De tegn til nedgang som en kunne se rundt begynnelsen av 4. kvartal i fjor er nå borte, og trenden viser en årsvekst på over 13 prosent.

Fortsatt lav elektrisitetsproduksjon
Elektrisitetsproduksjonen hadde en nedgang på 3,3 prosent i januar, og den har i flere måneder ligget mellom 25 og 30 prosent under samme måned et år tidligere. Den lave produksjonen sammen med betydelig import og redusert forbruk har imidlertid etter hvert ført til at vannmagasinenes fyllingsgrad begynner å nærme seg et mer normalt nivå.

Om statistikken
Oppgavene til Statistisk sentralbyrås produksjonsindeks innhentes fra om lag 1 650 bedrifter med innsendingsfrist den 15. i hver måned. Vektgrunnlaget er bearbeidingsverdi til faktorpris, og indikatorer for produksjonsvolumet er produksjonen av viktige varer, arbeidede timeverk eller råvareinnsats. Statistikken omfatter olje- og gassutvinning, industri, bergverksdrift og kraftforsyning.

Ny statistikk

Produksjonsindeks for industrien, januar 1997.
Statistikken utgis hver måned i Ukens statistikk. Mer informasjon: Kjell Berger, tlf. 21 09 47 19,
e-post: ksb@ssb.no, Anders Emil Andersen, tlf. 21 09 44 27, e-post: aea@ssb.no eller Tom Andersen, tlf. 21 09 47 29, e-post: tla@ssb.no.
Vedleggstabeller side: 27-32.

Ukens statistikk nr. 11, 1997