[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]
Ukens statistikk nr. 9, 1997

Ordrestatistikk. Industri, 4. kv. 1996:

Økt etterspørsel for industrien


Tilgangen på nye ordrer til plattformbransjen økte sterkt i 4.kvartal 1996, etter kraftig oppgang også i 3. kvartal. Høy aktivitet på deler av kontinentalsokkelen og enkelte store ordrer ligger bak utviklingen. Også andre industribransjer opplever økt etterspørsel.
Det er bred oppgang i ordretilgangen for den ordrebaserte delen av industrien. Bransjene har i første rekke vekst i hjemmemarkedet, mens utviklingen i eksportmarkedene fortsatt synes å være svak. Dette må blant annet ses i sammenheng med at styrken i konjunkturoppgangen i de europeiske markedene fortsatt er svak, preget av svake konjunkturer i Tyskland. Styrkingen av den norske kronen gjennom siste del av 4. kvartal i fjor kan også ha bidratt til en svekket konkurransesituasjon for eksportrettede bransjer, spesielt på det europeiske markedet.

Fortsatt høy aktivitet på enkelte felter på kontinentalsokkelen har gjennom 1996 gitt nye store ordrer til plattformbransjen. I slutten av fjoråret fikk norsk industri nye oppdrag i forbindelse med utbyggingsarbeidene på Troll-feltet. Plattformbransjen sett under ett hadde i 4. kvartal en vekst i ordretilgangen på vel 78 prosent, beregnet som årsvekst i trenden beregnet på grunnlag av endring fra foregående kvartal. Bransjen hadde også en kraftig oppgang i 3. kvartal. Også skipsbyggingsbransjen hadde solid vekst i 4. kvartal, hovedsakelig som følge av enkelte større ordrer fra europeiske kunder.

Bred oppgang for industrien
Det er imidlertid bred oppgang i etterspørselen rettet mot ordrebasert industri med sterk vekst i verdien på ordretilgangen for de fleste bransjer. Utviklingen i produsentprisene i siste del av fjoråret for de fleste bransjer sammen med prisforventninger for 1.kvartal 1997, kan tyde på at utviklingen i ordretilgangen representerer et potensiale for volumvekst.

Kjemisk råvareindustri hadde i 4.kvartal en vekst på vel 8 prosent, sesongjustert. Det er i første rekke vekst i det norske markedet, mens etterspørselen fra internasjonale markeder har vært svakt fallende gjennom 1996. Maskinindustrien hadde også sterk oppgang i 4. kvartal. Ordretilgangen økte med vel 24 prosent, sesongjustert, etter en markant nedgang i 3. kvartal. Ordretilgangen har imidlertid økt kraftig gjennom 1996 og synes å ha stabilisert seg på et høyere nivå enn tidligere.

Også for maskinindustrien kommer vekstimpulsene fra det norske markedet. Eksportmarkedene har imidlertid svekket seg kraftig gjennom siste del av 1996, etter et vendepunkt i 2. kvartal i fjor. For elektroteknisk og optisk industri økte ordretilgangen i 4. kvartal med vel 13 prosent, sesongjustert, etter nedgang i 2. og 3. kvartal. En noe svakere utvikling i eksportmarkedene i 4. kvartal ble kompensert av vekst i det norske markedet. Trendutviklingen viser imidlertid at etterspørselen fra det norske markedet er forholdsvis stabil, og at eksportmarkedene kan være i ferd med å ta seg opp etter en svak periode gjennom første halvår 1996. Eksportmarkedene er imidlertid fortsatt svakere enn i topperioden i 1994-95.

For metallindustrien har ordretilgangen gjennom 1996 vært sterkt preget av en fallende tendens i prisene på sentrale metaller. Etter 2. kvartal 1996 har verdien på ordretilgangen falt. I 4. kvartal falt ordretilgangen med om lag 2 prosent, etter en noe sterkere nedgang i 3. kvartal. Nedgangen i verdien er imidlertid langt mer moderat enn hva prisutviklingen på produktene skulle tilsi. Dette har trolig sammenheng med at deler av bransjen har prissikringsavtaler.

Om statistikken
Oppgavene til Statistisk sentralbyrås ordrestatistikk for utvalgte industrinæringer innhentes fra om lag 500 bedrifter. Undersøkelsen kartlegger blant annet verdien på nye ordrer som er mottatt i tellingskvartalet og ordrebeholdning ved utløpet av kvartalet - begge målt i gjeldende priser for kvartalet. Resultatene presenteres i form av elementære verdiindekser.

I publiseringen av ordrestatistikken vil tall for tidligere kvartaler kunne bli revidert på grunnlag av ny informasjon fra oppgavegiverne. Aktuelle tall må derfor oppfattes som foreløpige. Endelige tall vil normalt foreligge etter 1-2 kvartaler. Svarprosenten for undersøkelsen er på om lag 90. Det pågår for tiden et større revisjonsarbeid på dette området.

Ny statistikk

Ordrestatistikk. Industri, 4. kv. 1996.
Statistikken utgis hvert kvartal i Ukens statistikk. Mer informasjon: Joaquin Rodriguez, tlf. 21 09 47 39, e-post: jor@ssb.no eller Tom Langer Andersen, tlf. 21 09 47 29, e-post: tla@ssb.no.

tabeller

Ukens statistikk nr. 9, 1997