[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]
Ukens statistikk nr. 41, 1996

Store endringer i industriproduksjonen


Statistisk sentralbyrås produksjonsindeks (totalindeksen) gikk ned med 0,1 prosent, sesongjustert fra juli til august i år, etter en økning på 1,0 prosent måneden før.

Justert for normale sesongsvingninger ble industriproduksjonen redusert med 4,8 prosent i august etter en økning på hele 5,5 prosent i juli. Årsaken til de store utslagene kommer av at ferieavviklingen ble forskjøvet i forhold til det som har vært vanlig de senere årene i mange næringer. De næringene som la om ferien betydelig i år er tekstil- og bekledningsindustrien, trelast- og trevareindustrien og deler av verfts- og verkstedindustrien.

Store svingninger i industrien
Utviklingen i industriproduksjonen har i lang tid vist uvanlig store utslag justert for normale sesongvariasjoner. I mai var det en betydelig nedgang på grunn av streiken i store deler av verkstedindustrien. I juni kom en tilsvarende stor økning tilbake til normalnivået. Siden mai har endringene fra måned til måned vært rundt pluss/minus 5 prosent, mens endringer av størrelsesorden 1 prosent vanligvis er betydelige.

Lang tid med betydelige utslag i produksjonsindeksen for industrien gjør det vanskelig å si nøyaktig hvordan produksjonen utvikler seg nå. Industriproduksjonen i juni og august var klart de mest normale av de senere månedene, og da var indekstallene henholdsvis 103,0 og 103,5. Gjennomsnittet for 1. kvartal var 102,6 slik at det ser ut som om produksjonen bare viser svak vekst. Imidlertid kan en si at nedgangen i august på «bare» 4,8 prosent etter en økning på 5,5 prosent måneden før var relativt liten.

Olje- og gassutvinningen økte med 0,8 prosent i august, og er den høyeste som er notert, justert for normale sesongvariasjoner.

Fortsatt nedgang i elektrisitetsproduksjonen
Elektrisitetsproduksjonen gikk ned med 2,8 prosent i august i år etter en nedgang på 4,2 prosent fra juni til juli. Sammenlignet med august i fjor lå produksjonen nesten 30 prosent lavere. Produksjonsnedgangen de siste månedene kommer i første rekke som følge av lav fyllingsgrad i magasinene.

Om statistikken
Oppgavene til Statistisk sentralbyrås produksjonsindeks innhentes fra om lag 1 650 bedrifter med innsendingsfrist den 8. i hver måned. Vektgrunnlaget er bearbeidingsverdi til faktorpris, og indikatorer for produksjonsvolumet er produksjonen av viktige varer, arbeidde timeverk eller råvareinnsats. Statistikken omfatter olje- og gassutvinning, industri, bergverksdrift og kraftforsyning.

Ny statistikk

Produksjonsindeksen, august 1996.
Statistikken utgis hver måned i Ukens statistikk. Mer informasjon: Kjell Berger, tlf. 21 09 47 19, e-post: ksb@ssb.no eller Tom Andersen, tlf. 21 09 47 29, e-post: tla@ssb.no.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 41, 1996