[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]
Ukens statistikk nr. 41, 1996

Statsbudsjettet for 1997:

6 millioner til Folke- og boligtellingen i år 2000


Den største nyheten på Statistisk sentralbyrås budsjett for 1997 er bevilgningen på 6 millioner kroner til Folke- og boligtellingen i år 2000 (FoB 2000). Den samlede statsbudsjettrammen til Statistisk sentralbyrå for 1997 er på 345,1 millioner kroner. Det er en økning på vel 11 millioner fra året før. Korrigert for pris- og lønnsvekst og enkelte spesielle forhold betyr dette at det samlede aktivitetsnivået på statsoppdraget kan videreføres på 1996-nivå, det vil si med om lag 620 årsverk.

Planleggingen av FoB 2000 startet allerede i 1994. I statsbudsjettet har Finansdepartementet foreslått å gi en startbevilgning til prosjektet på 6 millioner kroner.

Den samlede kostnadsrammen for FoB 2000 vil være 76,1 millioner kroner, fordelt over årene 1997-2002. Kostnadsrammen fordeler seg med 42,4 millioner på folketellingen og 33,7 millioner på boligtellingen.

Folketellingen vil bli basert på bruk av statistiske og administrative dataregistre, samt koblinger mellom disse. Boligtellingen vil derimot være en kombinert register- og skjemabasert undersøkelse. I forbindelse med boligtellingen vurderes muligheten for å etablere identifikasjon for alle landets boliger i GAB-registeret (Grunneiendoms-, Adresse- og Bygningsregister-et) og Det sentrale folkeregister. Dette vil føre til at løpende husholdningsstatistikk kan erstatte store periodiske folke- og boligtellinger.

Andre prioriterte områder
Registerbruk og datafangst: Arbeidet for økt bruk av administrative dataregistre i statistikkproduksjonen videreføres med vekt på arbeid for økt datakvalitet og bedre tilpasning til statistiske formål. Kvalitetssikring av Bedrifts- og foretaksregisteret vil være en prioritert oppgave i arbeidet med forbedring av den økonomiske statistikken. Den skjemabaserte datafangsten vil bli effektivisert og kvalitetssikret, blant annet ved bruk av elektronisk datainnhenting og bruk av nye metoder og teknologi i arbeidet med datarevisjon.

Økonomisk statistikk: På bakgrunn av hovedrevisjonen av nasjonalregnskapet prioriteres arbeidet med å forbedre metoder og datagrunnlag, deriblant videreutvikling av den økonomiske statistikkens dekningsgrad, representativitet og innhold. Dette arbeidet vil bli videreført på samme nivå som i 1996. Revisjon av nasjonalregnskapstall etter ny standard tilbake til 1978 vil bli gjennomført i løpet av 1996, mens revisjon tilbake til 1970 vil bli foretatt i 1977.

Demografisk og levekårsrelatert
statistikk:
Arbeidet med å etablere en helhetlig løpende levekårsstatistikk vil bli videreført med sikte på å forbedre svakhetene ved dagens periodiske undersøkelser gjennom et nytt system med temaroterende levekårsundersøkelser.

Statistikk for offentlig forvaltning: Arbeidet med videreutvikling av statistikk for offentlig forvaltning prioriteres, særlig på områdene helse og utdanning, blant annet ved deltagelse i arbeidet med å utvikle et system for rapportering av kommunal økonomi og tjenesteproduksjon (KOSTRA-prosjektet).

Miljø- og ressursstatistikk: Det vil bli lagt vekt på å sikre faglig konsolidering og drift av dagens statistikk på dette området, samt videreutvikling av energiregnskap, utslippsberegninger, statistikk om avløp og avfall samt miljøindikatorer og miljøkostnader.

Internasjonal statistisk samordning og utvikling: Deltagelsen i det internasjonale statistikksamarbeidet i EØS vil bli videreført på samme nivå som i 1996.

Forskning: Videreutvikling av analyseverktøyet prioriteres, deriblant tilpasning av de makroøkonomiske modellene ut fra tilbakegående nasjonalregnskapstall. Prioriterte oppgaver for øvrig vil være forskning om indekser, blant annet med sikte på forbed-ringer av nasjonalregnskapets beregninger.

Datatilrettelegging og publisering:
Det vil bli arbeidet videre med referansedatabaser, tilrettelegging av historiske tidsserier og bedre aktualitet og tilgjengelighet til statistikken.

Mer informasjon:

Statistisk sentralbyrås budsjett:
Hanne Finstad, tlf. 21 09 48 42, e-post: hfi@ssb.no, FoB2000: Paul Inge Severeide, tlf. 22 88 52 90, e-post: pis@ssb.no.

Ukens statistikk nr. 41, 1996