[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 21, 1999

Salg av petroleumsprodukter, april 1999:

Redusert salg av bilbensin


I april ble det solgt 172 millioner liter bilbensin, 11,0 prosent mindre enn i april i fjor. For perioden januar til april har salget derimot blitt redusert med 0,4 prosent fra samme periode i fjor.

For siste 12 måneder har salget økt 0,5 prosent til 2 271 millioner liter. Størst økning i Oslo og Vestfold med rundt 4 prosent. Påskens helligdager falt i april i år som i fjor, men påsken i år kan ha innvirket både på mars- og apriltall.

Fyringsprodukter

Salget av fyringsparafin, lette fyringsoljer og tung fyringsolje viste i april tilbakegang på henholdsvis 22,9, 7,5 og 30,5 prosent fra april i fjor. Fyringsparafin og lette fyringsoljer hadde til gjengjeld et økt salg i perioden hittil i år på henholdsvis 1,4 og 17,6 prosent i forhold til samme periode i 1998. I tillegg var temperaturen for april over normalen for hele landet.

Autodiesel

Samlet autodiesel salg i april var 140 millioner liter, en nedgang på 3,5 prosent fra april i fjor. Det var spesielt salg av avgiftsfri diesel som gikk ned (25,0 prosent). Denne nedgangen skyldes i stor grad at rutebusser måtte bruke bruke avgiftspliktig diesel fra 1. januar 1999. Avgiftspliktig diesel hadde økt salg på 10,8 prosent.

Totalsalg

Det ble solgt totalt 748 millioner liter petroleumsprodukter i april, 5,8 prosent mindre enn april i fjor. For siste 12-månedersperiode har derimot det samlede salget gått opp med 3,1 prosent til 10 025 millioner liter. Det er spesielt autodiesel, marine gassoljer og lette fyringsoljer som står for den største økningen i salget i denne perioden (henholdsvis 5,2, 4,6 og 10,8 prosent økning). Når det gjelder marine gassoljer er det spe-sielt salg til skip i utenriksfart som har økt. Men for de to siste måneder har dette salget gått ned (14,3 prosent nedgang i mars og 3,1 prosent i april).

På grunn av høyere priser på råolje (Brent Blend opp over 20 prosent fra mars til april), fikk også andre petroleumsprodukter en sterk prisøkning fra mars til april. Prisene på raffinerte produkter blir betraktelig oppjustert av avgifter (avhengig av produkter), slik at endringene på utsalgspris blir vesentlig mindre. Dette gjelder spesielt bilbensin og avgiftspliktig autodiesel. For blant annet lette fyringsoljer og marine gassoljer er avgiftene mindre og endringene på råoljeprisen vil være av større betydning.

Om statistikken

Statistikken omfatter leveringer i Norge og på norsk kontinentalsokkel og forsyning av utenlandske skip og fly, selv om faktura er sendt til en kjøper med adresse i utlandet. Leveranser til norske skip og fly i utlandet er ikke med. En bør ellers merke seg at tallene i oversikten ikke viser forbruket, men salget. For å komme frem til forbruket må en korrigere for lagerendringer hos brukerne. Produkter solgt som bunkers er leveranser fra norske havner til skip i utenriksfart uansett skipenes nasjonalitet. Det var 19 utkjøringsdager i april i år som i fjor.

Ny statistikk
Salg av petroleumsprodukter, april 1999.
Statistikken utgis hver måned i Ukens statistikk. Mer informasjon: Live.Tanum@ssb.no, tlf. 21 09 49 19, eller Ann.Christin.Boeng@ssb.no, tlf. 21 09 47 43.

Tabeller finner du på statistikkens faste side.

Ukens statistikk nr. 21, 1999 [an error occurred while processing this directive]