[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 18, 1999 Konjunkturbarometeret, 1

Konjunkturbarometeret, 1. kvartal 1999:

Høy aktivitet - svak etterspørsel


Industrien hadde bare små endringer i produksjonen i 1. kvartal jevnført med foregående kvartal, viser konjunkturbarometeret for 1. kvartal 1999. Aktivitetsnivået er høyt, men svakere ordretilgang og økt konkurranse tærer på reservene ved dagens produksjonsnivå for mange bransjer. Industrilederne venter ikke vesentlige endringer i produksjon, etterspørsel og priser i 2. kvartal.

Industrilederne vurderer produksjonen i 1. kvartal som stort sett uendret fra 4. kvartal, om lag som ventet. Veksten er imidlertid merkbart svakere enn på samme tid i fjor. Det er fortsatt deler av tradisjonell eks-portindustri og offshorerelaterte bransjer som trekker opp. For innsatsvareproduserende bransjer under ett (inklusive tradisjonell eks-portindustri) var det liten endring i produksjon og kapasitetsutnytting i 1. kvartal. Eksportbransjer som kjemiske råvarer og ikke-jernholdige metaller har imidlertid hatt en positiv utvikling gjennom kvartalet sammenlignet med tendensen i de siste kvartalene. I investeringsvareproduserende bransjer (maskinindustri, plattformindustri med videre) er aktiviteten fortsatt høy, men har dempet seg noe gjennom de siste kvartalene. Denne gruppen er preget av svak etterspørsel, spesielt rettet mot en god del bedrifter i skipsverftsbransjen. Industrien venter ingen vesentlig endring i produksjonen i 2. kvartal.

Etterspørsel og konkurranse

Ordretilgangen i 1. kvartal ble noe svakere enn ventet, blant annet preget av økt konkurranse på hjemme- og eksportmarkedene. Ordretilgangen fra hjemmemarkedet har hatt en svakt fallende tendens gjennom de siste kvartalene, noe som fortsatte inn i 1. kvartal. En økende andel av bedriftene oppgir svak etterspørsel og/eller økt konkurranse på norsk marked som begrensende for produksjonen. I 1. kvartal rapporterte 46 prosent om slike begrensninger sammenlignet med 43 prosent i 4. kvartal. For 2. kvartal venter om lag hver annen bedrift å stå overfor slike problemer. Også ordretilgangen fra eksport ble noe svakere enn ventet.

Presstendenser

Industriens kapasitetsutnytting var i 1. kvartal på om lag 82 prosent. Dette er samme nivå som i foregående kvartal, men noe lavere enn på samme tid i fjor. Utviklingen på etterspørselssiden sammen med økt konkurranse fra import har i de siste kvartalene bidratt til å dempe presstendensene noe. I 1. kvartal oppgir 7 prosent av bedriftene at de har kapasitetsproblemer sammenlignet med 10 prosent på samme tid i fjor. Andelen som oppgir mangel på arbeidskraft som begrensende faktor falt til 4 prosent i 1. kvartal etter å ha ligget forholdsvis stabil rundt 10-11 prosent gjennom lenger tid. Mangel på arbeidskraft er fortsatt mest omfattende i deler av verkstednæringen.

Om statistikken

Undersøkelsen bygger på et utvalg større foretak innenfor bergverksdrift og industri. Bruttoutvalget er på vel 720 foretak, de fleste med 100 eller flere sysselsatte. Undersøkelsen er frivillig og svarprosenten ligger normalt på vel 85. I undersøkelsen kartlegges industriledernes vurderinger av konjunktursituasjonen og utsiktene for en del faste kjennetegn.

Ny statistikk
Konjunkturbarometeret, 1. kvartal 1999.
Statistikken utgis hvert kvartal i Ukens statistikk. Mer informasjon: Tom.Langer.Andersen@ssb.no, tlf. 21 09 47 29.

Tabeller

Flere tabeller finner du på statistikkens faste side.

Ukens statistikk nr. 18, 1999 [an error occurred while processing this directive]