[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 8, 1999

Levekårsundersøkelsen, 1997. Boforhold, fritid og vold:

Halvparten av alle voksne mosjonerer regelmessig


En stor del av den norske befolkning utnytter naturen rundt seg. Flest har vært på dagsturer til fots i skogen eller på fjellet. Det gjaldt fire av fem i 1997. Om lag halvparten har vært på skitur, fisketur eller på bær-/sopptur i løpet av en måned.
Deltakingen i friluftslivsaktiviteter er høy i de fleste aldersgrupper. Det er først blant 67-79-åringene at deltakingen avtar vesentlig. Det er ikke store forskjeller på deltaking i de fleste friluftslivsaktiviteter mellom kvinner og menn, selv om litt flere menn enn kvinner er aktive. Flere menn enn kvinner var på fisketur (henholdsvis 64 og 37 prosent), og jakt er i utpreget grad en aktivitet for menn (16 prosent menn og 2 prosent kvinner). Det er også litt flere menn enn kvinner som går på skitur. Det er noe mer vanlig at kvinner er på bær-/sopptur, og soling er også litt mer vanlig blant kvinner.

Én av fire mosjonerer aldri
Vel halvparten av befolkningen trener eller mosjonerer regelmessig, det vil si minst én gang i uken. Men det er også en betydelig del av befolkningen som er passive, én av fire sier at de aldri trener eller mosjonerer. Det er omtrent like mange kvinner og menn som trener og mosjonerer regelmessig og like mange som er passive, selv om tallene kan tyde på at kvinner er litt mer aktive. Aktiviteten faller jo eldre man blir. Blant de unge (16-24 år) er det vel to av tre som trener og mosjonerer regelmessig, mens det blant personer i pensjonsalder gjelder fire av ti. Men blant de siste er også fire av ti passive.

Uorganisert mosjonsaktivitet dominerer
Det er mye som tyder på at langt den største delen av dem som trener og mosjonerer gjør det utenom organiserte former for idrett. Blant dem som trener minst én gang i måneden (det gjelder to tredeler av befolkningen) mosjonerer nesten halvparten ved å gå turer og ved å sykle. Nesten fire av ti trener ved å gå på ski eller svømme, mens en av tre jogger. Også aerobics, styrketrening og alpint er ganske utbredt (20-25 prosent av dem som trener minst én gang i måneden). Selv i den mest utbredte organiserte idretten, fotball, er det "bare" en av seks av dem som trener (minst én gang i måneden) som deltar.

Det er forholdsvis liten forskjell på menns og kvinners deltaking i de fleste mosjonsaktiviteter. Aerobics, gym og trim er mest populært blant kvinner som trener (37 prosent, mot 8 prosent av menn trener). Kvinner mosjonerer også noe mer enn menn ved å gå turer. Menn er vesentlig mer enn kvinner aktive i fotball (henholdsvis 23 og 5 prosent av dem som trener). Det er også noe flere menn enn kvinner som jogger og går på ski.

I Ukens statistikk nr. 23/98 er det publisert tabeller fra samme undersøkelse om organisasjonsdeltaking og deltaking i kultur- og andre fritidsaktiviteter. Flere tabeller fra disse områder og fra de områder som er presentert her vil om kort tid bli lagt ut på Statistisk sentralbyrås (SSBs) webtjeneste: http://www.ssb.no/

Om statistikken
SSBs levekårsundersøkelser gjennomføres årlig med varierende tema. Undersøkelsene er basert på besøksintervjuer med et representativt utvalg på 5 000 personer fra 16 år og over. Feltarbeidet foregikk høsten 1997, og 3 363 personer ble intervjuet. Svarprosent er 69.

Vedleggstabellene presenterer et lite utvalg av tabeller fra Levekårsundersøkelsen 1997 som om kort tid vil bli lagt ut på SSBs websider. Tabellene vil dekke boforhold, organisasjonsliv, fritid og vold.

[Figur 1]

Figur 1: Trenings- og mosjonsaktiviteter for aktive1 personer 16-79 år. Prosent


Kilde
Levekårsundersøkelsen, 1997. Boforhold, fritid og vold.
Statistikken utgis årlig i Ukens statistikk. Mer informasjon: Arne.Andersen@ssb.no, tlf. 21 09 46 71.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 8, 1999 [an error occurred while processing this directive]