[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 7, 1999

Levekårsundersøkelsen, 1997. Boforhold, fritid og vold:

Ett av fem voldstilfeller skjer i hjemmet


Levekårsundersøkelsen 1997 viser at 6 prosent av alle voksne har vært utsatt for vold eller alvorlige trusler om vold de siste 12 måneder. Den viser også at stadig flere unge kvinner blir utsatt for vold.
Om lag 110 000 personer har vært utsatt for fysisk vold (både slike som fører til synlige merker og slike som ikke gjør det). Disse tallene er vans-kelige å sammenligne med kriminalitetsstatistikken som viser 13 000 anmeldte tilfeller av legemsvold samme år. Det er likevel ingen tvil om at mørketallene i kriminalitetsstatistikken er betydelige.

Levekårsundersøkelsen viser at personer i en del yrker er vesentlig mer utsatt for vold enn andre. Det tyder på at vi registrerer en del vold som skjer i arbeidet i yrker som er voldsutsatte. Dette er antakelig vold som sjelden anmeldes. Her finner en også personer som er utsatt for en rekke tilfeller av vold i løpet av et år. Levekårsundersøkelsen registrerer også en del av den volden som skjer i hjemmet og som også sjelden anmeldes.

Vold i hjemmet
Undersøkelsen viser at av dem som ble utsatt for vold eller trusler siste året ble 19 prosent utsatt for vold eller trusler i egen bolig. En av ti voldsutsatte ble utsatt for vold fra familiemedlem eller tidligere familiemedlem. Når vold fra familiemedlemmer først skjer, ser det ut til å skje flere ganger. Av alle tilfeller av vold og alvorlige trusler skjer 14prosent med familiemedlem som gjerningsmann.

Kvinner er mer utsatt enn menn for vold som skjer i hjemmet. Blant kvinner var andelene som ble utsatt for vold eller trusler hjemme og fra familiemedlem/tidligere familiemedlem henholdsvis 27 og 15 prosent.

Flere unge kvinner utsatt for vold
Fra 1983 til 1997 økte andelen av personer 16-79 år som var utsatt for vold og trusler fra 4 til 6 prosent, men det har ikke vært noen statistisk sikker økning i løpet av de ti siste årene. Det samme gjelder for andelen som var utsatt for vold, som økte fra 2 til 3 prosent etter 1983.

Det er først og fremst blant kvinner at vi finner en klar økning. Det gjelder både i andelen som er utsatt for fysisk vold og andelen som er utsatt for vold og alvorlige trusler. Det er særlig unge kvinner (16-24 år) som er mest utsatt for vold. Hele 14 prosent av unge kvinner var utsatt for vold eller trusler i 1997. I 1983 var andelen 6 prosent.

Det er først og fremst de unge som er mye utsatt for vold eller trusler, vel en av åtte, både blant unge menn og unge kvinner. Blant personer over 45 år er det bare 1-2 prosent som har vært utsatt for vold. Enslige forsørgere er en gruppe der mange har vært utsatt, 12 prosent i 1997. Det er om lag like stor andel som blant unge. Det er vesentlig flere i de største byene som er utsatt for vold eller trusler enn i spredtbygde strøk. I 1997 henholdsvis 8 og 3 prosent av personer 16-79 år. Dette bildet ser ikke ut til å ha endret seg fra 1983.

Ikke flere utsatt for tyveri
Vel en av åtte voksne sa i 1997 at husholdningen hadde vært utsatt for tyveri eller skadeverk i løpet av det siste året. Dette var uendret fra 1991.

Statistikken er publisert tidligere, men om kort tid vil alle tabellene til Levekårsundersøkelsen 1997 bli lagt ut på Statistisk sentralbyrås (SSBs) webtjeneste: http://www.ssb.no/ .

Om statistikken
SSBs levekårsundersøkelser gjennomføres årlig med varierende tema. Undersøkelsene er basert på besøksintervjuer med et representativt utvalg på 5 000 personer fra 16 år og over. Feltarbeidet foregikk høsten 1997, og 3 363 per-soner ble intervjuet. Svarprosent er 69.

Vedleggstabellene presenterer et lite utvalg av tabeller fra Levekårsundersøkelsen 1997 som om kort tid vil bli lagt ut på SSBs websider. Tabellene vil dekke boforhold, organisasjonsliv, fritid og vold.

[Figur 1]

Figur 1: Andel kvinner og menn 16-79 år som har vært utsatt for vold eller trusler om vold siste 12 måneder. 1983, 1987, 1991, 1995 og 1997. Prosent


Kilde
Levekårsundersøkelsen, 1997. Boforhold, fritid og vold.
Statistikken utgis årlig i Ukens statistikk. Mer informasjon: Arne.Andersen@ssb.no, tlf. 21 09 46 71.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 7, 1999 [an error occurred while processing this directive]