[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 2, 1999

Produsentprisindeksen, per 15. desember 1998:

Prisene på råolje og metaller skapte et turbulent år


Produsentprisindeksen hadde en nedgang på 0,3 prosent fra november til desember 1998. Som de foregående månedene, er det prisen på råolje (Brent Blend) som er den viktigste enkeltfaktoren bak denne utviklingen. Fra desember 1997 til desember 1998 (tolvmånedersendringen) økte totalindeksen med 0,2 prosent, etter en oppgang på 0,1 prosent forrige måned.

I de siste månedene av 1998 har det i første rekke vært råoljeprisen og prisene på metaller som har vært de styrende faktorene bak produsentprisindeksens (PPIs) utvikling. Det er spesielt utviklingen av prisene på eksportmarkedet som har vært viktig. Det er flere årsaker til dette: Blant annet har krisen i Asia hatt en sterk effekt på etterspørselen etter råvarer. Krisen i Russland har også skapt usikkerhet rundt så vel tilbud som etterspørsel på det internasjonale marked. Den relativt milde vinteren så langt i USA har heller ikke gitt oljeprisen noen støtte.

De fire siste månedene har PPI totalt falt med 0,8 prosent. Nedgangen skyldes i første rekke et fall i eks-portmarkedene på 2,7 prosent. På tolvmånedersbasis er fallet i eksportmarkedene 1,8 prosent, mens totalindeksen som nevnt steg med 0,2 prosent.

Råolje og raffinerte oljeprodukter
Prisen på Brent Blend falt med 10,2 prosent målt i dollar fra november til desember 1998, og gjennomsnittlig pris i desember var i underkant av 10 dollar per fat, eller vel 75 kroner. Siden desember 1997 har prisen falt med 40 prosent. Et svakt marked har i første rekke med fundamentale forhold på etterpørselssiden å gjøre, noe som også er blitt sterkt poengtert av markedsanalytikere. Senteret for globale energistudier (CGES) skrev i november at "...any price hike from U.S. air strike would be shortlived because fundamentals are so weak..." (Oil and Gas Journal, 23. november 1998). Kort tid etter rakettangrepene på Irak falt råoljeprisen, etter noen dager med oppgang.

I alt hadde gruppen oljeutvinning og bergverksdrift en nedgang på 2,3 prosent i desember, mens prisene falt med 7 prosent fra desember i fjor.

Produksjonen av kjemiske produkter, mineralolje-, kull-, gummi- og plastprodukter er også sterkt påvirket av utviklingen i de internasjonale råoljemarkedene. Her var det prisene på raffinerte oljeprodukter, for eksempel fyringsoljer og bensin, som falt. Prismønsteret i gruppen skiller seg imidlertid noe fra råoljeprisen, da produktene har en mer varierende bearbeidingsgrad. Også for denne gruppen er prisfallet sterkest på eksportmarkedet, men vi ser tendenser til fall også i hjemmemarkedet.

Tegn til stabilisering
Metallene fortsatte å falle i pris gjennom desember, selv om fallet var noe svakere enn i de foregående månedene. I løpet av 1998 har vi opplevd at flere av metallene har notert historiske svært lave priser. På råvarebørsen i London (London Metal Exchange) har for eksempel prisen på aluminium falt med over 30 prosent det siste året, mens nikkel har hatt et fall på nær 35 prosent. I oktober var prisene så lave at det ble sagt at "...nickel's price is at its lowest ever in real terms, copper is at its lowest since 1939..." (Financial Times, 21. oktober 1998).

For gruppen metaller samlet falt prisene med 0,2 prosent fra november til desember, mens tolvmånedersendringen falt med 2,4 prosent.

Andre grupper
Gruppen næringsmidler, drikkevarer og tobakksvarer hadde en positiv prisutvikling fra forrige måned. Det er først og fremst prisene på enkelte grønnsaker, for eksempel poteter, som bidrar. Også for enkelte kjøttprodukter var det en moderat oppgang. Selv om prisen på råkaffe og enkelte andre produkter trakk i motsatt retning, ble det for gruppen en prisoppgang på 0,1 prosent. Tolvmånedersendringen i desember var 3,5 prosent.

Om statistikken
Produsentprisindeksen måler prisutviklingen for produksjonen i oljeutvinning, bergverksdrift, industri og kraftforsyning. Det innhentes priser ved salg til norsk marked og/eller eksport.

Alle prisene skal være uten vareavgifter og merverdiavgift, og de skal oppgis per 15. i hver måned. Vektgrunnlaget er nasjonalregn-skapstall for 1979. Undersøkelsen omfatter om lag 1 300 representantvarer fordelt på om lag 500 bedrifter. De månedlige beregningene bygger på om lag 2 000 prisobservasjoner. Svarprosenten er normalt vel 90 hver måned.

Ny statistikk
Produsentprisindeksen, per 15. desember 1998.
Statistikken utgis månedlig i Ukens statistikk. Mer informasjon: Katharina.Henriksen@ssb.no, tlf. 21 09 47 42, eller Erik.Skauen@ssb.no, tlf. 21 09 48 91.

Tabeller

Flere tabeller finner du på statistikkens faste side.

Ukens statistikk nr. 2, 1999 [an error occurred while processing this directive]