[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 1, 1999

Salg av petroleumsprodukter, november 1998:

Høyere salg av bensin og diesel


Det ble solgt henholdsvis 174 og 166 millioner liter bilbensin og diesel i november 1998. Dette er henholdsvis 6,4 og 10 prosent mer enn for november 1997. For den avgiftspliktige dieselen økte salget med 8,1 prosent til 96 millioner liter. Dieselsalget har i løpet av de siste månedene hatt en jevn økning.

Det totale dieselsalget de siste tolv måneder gikk opp med 4,7 prosent i forhold til de forrige tolv måneder. I dette tidsrommet økte salget av den avgiftspliktige dieselen med 5,6 prosent.

Bilbensinsalget har gjennom hele 1998 vist relativt liten endring fra 1997. Størst endring i salget var det i november. På fylkesnivå derimot, varierer salget en god del fra måned til måned. Gjennomsnittlig for de siste tolv måneder, for hele landet, ble det solgt 0,7 prosent mer bilbensin enn for forrige tolv måneder. På fylkesnivå var det endringer i salget på rundt pluss/minus 2 prosent for denne perioden, unntatt for Østfold/ Vestfold som hadde økt salg på 6-7 prosent, og Telemark som hadde redusert salg på 7,4 prosent.

Salget av lette fyringsoljer og fy-ringsparafin gikk opp fra 77 millioner liter for november 1997 til 93millioner liter i november 1998. Dette er en økning på rundt 20 prosent. Økningen bør sees i sammenheng med en tilsvarende reduksjon på 13 prosent i oktobersalget. Siste tolv måneder gikk dette salget ned med 10,7 prosent sammenlignet med forrige tolv måneder. For tungolje har vi en motsatt effekt, med nedgang på 18 prosent i novembersalget og økning på rundt 20 prosent i oktobersalget. Totalt økte tungoljesalget 7 prosent de siste tolv måneder i forhold til forrige tolv måneder. Tungoljesalget går til industrien og skip i utenriksfart.

Om statistikken
Statistikken omfatter leveringer i Norge og på norsk kontinentalsokkel og forsyning av utenlands-ke skip og fly, selv om faktura er sendt til en kjøper med adresse i utlandet. Leveranser til norske skip og fly i utlandet er ikke med. En bør ellers merke seg at tallene i oversikten ikke viser forbruket, men salget. For å komme frem til forbruket må en korrigere for lagerendringer hos brukerne. Produkter solgt som bunkers er leveranser fra norske havner til skip i utenriksfart uansett skipenes nasjonalitet. Det var 21 utkjøringsdager i november i år mot 20 i fjor.

[Figur 7]

Figur 7: Salg av bilbensin. Januar 1995-november 1998. Millioner liter


Ny statistikk
Salg av petroleumsprodukter, november 1998.
Statistikken utgis hver måned i Ukens statistikk. Mer informasjon: Live.Tanum@ssb.no, tlf. 21 09 49 19, eller Ann.Christin.Boeng@ssb.no, tlf. 21 09 47 43.

Tabeller finner du på statistikkens faste side.

Ukens statistikk nr. 1, 1999 [an error occurred while processing this directive]