[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 51, 1998

Lagerstatistikk. Industri, 3. kvartal 1998:

Fortsatt høy lagerbeholdning i industrien


Industriens lagerbeholdning gikk ned med 1,2 prosent fra 2. til 3. kvartal i år, målt som årsvekst i trendserien. Dette skyldes hovedsakelig nedgangen i transportmiddelindustrien.

Med dette publiseres for første gang kvartalsvis lagerstatistikk. Statistikken er en utvalgsundersøkelse basert på 750 enheter fra utvalgte industrinæringer, med samlet dekningsgrad på 80 prosent.

Næringen for oljeplattformer og moduler har hatt en kraftig vekst i lagerbeholdningen siden 4. kvartal 1996. Også metallvareindustri, elektroteknisk og optisk industri og kjemisk råvareindustri opplever en sterk økning i verdi på samlet lagerbeholdning sammenlignet med foregående kvartal. Transportmiddelindustrien har hatt en lageroppbygging frem til 1. kvartal i år, men nedgang frem til 3. kvartal i år.

Om statistikken
Undersøkelsen bygger på et utvalg med 750 enheter fra utvalgte industrinæringer, som samlet gir en dekningsgrad på 80 prosent. Data fra bedriftsutvalget er hentet inn fra og med 1. kvartal 1996. Statistikken omfatter lager av egne produkter, dvs. varer bedriften selv har produsert/bearbeidet. Dette betyr at både lager av ferdigvarer (varer klare for salg), og varer i arbeid (varer som er under produksjon eller som skal bearbeides videre på et senere tidspunkt) skal med. Både verdien av ferdigvarelageret og varer i arbeid beregnes ut fra antatt salgspris. Indeksene er beregnet på grunnlag av estimerte populasjonstall. Det er beregnet historiske serier for samlet lagerbeholdning tilbake til 1989.

Resultatene presenteres i form av elementære verdiindekser, dette til forskjell fra volumindekser. I publiseringen av lagerstatistikken kan tall for tidligere kvartal bli revidert på grunnlag av ny informasjon fra oppgavegiverne. Aktuelle tall må derfor tolkes som foreløpige. Endelige tall vil normalt foreligge etter ett til to kvartal. Svarprosenten for undersøkelsen er om lag 95 ved publiseringstidspunktet.

Ny statistikk
Lagerstatistikk. Industri, 3. kvartal 1998.
Statistikken kommer ut hvert kvartal i Ukens statistikk. Mer informasjon: Hilde.Hagen@ssb.no, tlf. 21 09 47 45, eller Jacob.A.Osnes@ssb.no, tlf. 21 09 47 24.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 51, 1998 [an error occurred while processing this directive]