[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 51, 1998

Befolkning og areal i tettsteder, 1997:

Vi klumper oss sammen i tettsteder


Ifølge en nyutviklet metode for tettstedsavgrensning utgjør tettstedene per 1. januar 1998 0,7 prosent av Norges landareal. Hele 3,3 millioner mennesker, eller i overkant av 74 prosent av befolkningen bor i disse områdene.
Dette viser beregninger gjort ut ifra automatisk avgrensning av tettsteder basert på administrative registre og geografiske informasjonssystemer (GIS). Den nyutviklede metoden og de avledede befolkningstallene vil etter hvert erstatte den tidligere manuelle avgrensningen av tettstedene og dagens offisielle tettstedstall. Ved hjelp av den nyutviklede metoden er det beregnet at i alt 3 279 486 personer, eller 74,2 prosent av totalbefolkningen er bosatt i tettsteder. Etter Statistisk sentralbyrås (SSBs) tradisjonelle beregningsmetode er i alt 74,4 prosent av befolkningen bosatt i tettsteder.

Størst tettstedsareal i fylkene rundt Oslofjorden
Noe forenklet defineres tettsteder ifølge SSBs tettstedsdefinisjon som områder hvor det er bosatt minst 200 personer, og der avstanden mellom bygningene normalt ikke overskrider 50 meter. Arealberegninger gjort ved hjelp av den nyutviklede metoden og en streng fortolkning av SSBs tettstedsdefinisjon viser at for hele landet utgjør tettstedsareal i alt 2 074 kvadratkilometer. Størst andel av tettstedsareal per fylke finnes, ikke overraskende, i fylkene rundt Oslofjorden. Nest etter Oslo, der tettstedsarealer utgjør 30,8 prosent av fylkets totale landareal, kommer fylkene Vestfold og Akershus med henholdsvis 5,7 og 5,0 prosent tettstedsareal.

Andelen av befolkningen som er bosatt i tettsteder er størst i fylkene Oslo og Akershus med henholdsvis 99,4 og 86,5 prosent av total folkemengde i fylket. Minst andel bosatte i tettsteder finnes i Hedmark med 48,8 prosent, tett fulgt av Sogn og Fjordane med 49,7 prosent.

Befolkningstettheten innenfor tettstedene regnet som gjennomsnitt per fylke er klart størst i Oslo med 3 772 bosatte per kvadratkilometer, deretter følger Sør-Trøndelag og Akershus med henholdsvis 1 788 og 1 712 bosatte per kvadratkilometer. Befolkningstettheten i tettstedene er i gjennomsnitt for fylket lavest i Hedmark, Oppland, Aust-Agder og Sogn og Fjordane. SSB har på grunnlag av den tradisjonelle beregningsmetoden utarbeidet befolkningsstatistikk for tettsteder årlig fra og med 1990. Statistikk for bosatt befolkning per tettsted ble sist publisert i Regionalstatistikk 8/95 gjeldende for folkemengde per 1. januar 1995. Denne statistikken er imidlertid, på grunn av ulike beregningsmetoder, ikke direkte sammenlignbar med tallene i den nye statistikken.

Oslo størst tettsted
Arealmessig er Oslo vårt største tettsted på i alt 261,8 kvadratkilometer. Oslo ligger som et sammenhengende tettsted fordelt over til sammen elleve kommuner fra Ski sørøst for Oslofjorden, via Skedsmo og Nittedal i nordøst og rundt Oslofjorden til Røyken kommune i Buskerud. I det samlede tettstedet viser beregningene at i alt 754 550 personer, eller 17,1 prosent av landets totale befolkning er bosatt. Befolkningen i Oslo tettsted fordeler seg på fylkene Oslo, Akershus og Buskerud, henholdsvis med 65,8, 33,5 og 0,7 prosent, og arealdekningen er tilsvarende 131,5, 126,5 og 3,8 kvadratkilometer.

De nest største tettstedene
Nest etter Oslo er Bergen arealmessig vårt største tettsted på i alt 92,2 kvadratkilometer, etterfulgt av Fredrikstad/Sarpsborg, Stavanger/Sandnes, Trondheim og Skien/Porsgrunn med henholdsvis 63,0, 57,8, 56,2 og 52,9 kvadratkilometer. Karakteristisk for flertallet av norske tettsteder er imidlertid at de er små. Beregninger viser at i alt 591 tettsteder er mindre enn 1 kvadratkilometer i utstrekning. Av disse tettstedene har 558 færre enn 1 000 bosatte.

Om statistikken
Statistikken er basert på å kople Det sentrale folkeregister (DSF) og Grunneiendoms-, Adresse- og Bygningsregisteret (GAB). Ved hjelp av adresse-/bygningskoordinater og geografisk informasjonssystem (GIS) blir bygninger og befolkning gruppert sammen til tettsteder og tettstedsbefolkning.

Tidligere tettstedsavgrensninger har vært foretatt manuelt av kommunene i samarbeid med SSB, og bygger i varierende grad på skjønn. Med unntak av noen enkelte tettsteder er det imidlertid i hovedsak godt samsvar mellom geografisk lokalisering av tettstedsarealer etter den helautomatiske metoden foretatt for 1998 og den manuelle avgrensingen, sist foretatt i 1994-1995. Ved bruk av den nyutviklede metoden dannes det imidlertid noen flere tettsteder som hver for seg fyller kravet til maksimal avstand mellom bygninger og befolkningsstørrelse enn hva som tidligere er avgrenset manuelt. I tillegg skyldes noen av avvikene i arealer og bosatte at GAB ikke er tilstrekkelig oppdatert eller kvalitetskontrollert i kommunene.

Når tettsteder avgrenses med den nyutviklede metoden fremkommer også tall for befolkningen bosatt i tettsteder. Metoden gir muligheter for å beregne tilbakegående tall. SSB og Statens kartverk samarbeider om å øke datakvaliteten i GAB. Det vil kunne gi mer presise tall både for nåtidssituasjonen og historikken.

[Figur 2]

Figur 2: Oslo tettsted. 1998. Foreløpige tall


[Figur 3]

Figur 3: Antall tettsteder, etter befolkningsstørrelse. 1998. Foreløpige tall


Ny statistikk
Befolkning og areal i tettsteder, 1997.
Statistikken utgis for første gang i år i Ukens statistikk, og vil bli fortløpende publisert ettersom nye resultater er tilgjengelige. Mer informasjon: Om den nye metoden og avledede resultater: Per.Schoning@ssb.no, tlf. 62 88 54 69, Marianne.Vik.Dysterud@ssb.no, tlf. 62 88 53 11, eller Erik.Engelien@ssb.no, tlf. 62 88 52 93. Om befolkningsstatistikk:
Henning.Hartvedt@ssb.no, tlf. 62 88 52 65.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 51, 1998 [an error occurred while processing this directive]