[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 51, 1998

Finansinstitusjoner, 3. kvartal 1998:

Høyere rentenivå i finansinstitusjonene


Rentenivået i de fleste finansinstitusjoner steg kraftig i 3. kvartal. I bankene steg gjennomsnittlig utlånsrente med 3,4 prosentpoeng til 9,6prosent. Bare statlige låneinstitutter hadde et konstant rentenivå på 4,1 prosent.
Den gjennomsnittlige rentemarginen (utlånsrente – innskuddsrente) i bankene økte fra 3,2 til 3,8 i løpet av 3. kvartal. I samme periode økte bankenes samlede tapsavsetninger med 2 prosent. Tapsavsetningene har imidlertid blitt redusert med 3 prosent det siste året, samtidig som rentemarginen har økt med 0,6 prosentpoeng. Kredittforetakenes utlånsrente steg med 1,7 prosentpoeng til 7,7prosent, mens utlånsrenten steg fra 5,5 til 8,1 prosent i livsforsikringsselskapene.

Økt netto utenlandsgjeld for bankene
Bankenes netto utenlandsgjeld økte med 6 prosent fra 2. til 3. kvartal, noe som utgjorde over 8 milliarder kroner. Samtidig økte bankenes totale utlån med 30 milliarder kroner. I løpet av det siste året har bankenes nettogjeld til utlandet økt med 53 prosent. Dette er en økning på 49 milliarder kroner. Bankenes samlede utlån har i løpet av det siste året økt med 13 prosent, noe som tilsvarer 102 milliarder kroner. Dette betyr at bankene i stor grad finansierer utlånsveksten med låneopptak i utlandet.

De totale bruttofordringene på utlandet for norske finansinstitusjoner, eksklusiv Norges Bank, sank med 2 prosent i årets 3. kvartal. Nedgangen var størst i bankene, der fordringene sank med 6 prosent. I 2. kvartal økte bankenes fordringene på utlandet med 16 prosent. Brutto utenlandsgjeld for institusjonene steg med 1 prosent i 3. kvartal, mot en økning på 10 prosent i det foregående kvartalet. Totalt økte nettogjelden til utlandet med 10 prosent, noe som tilsvarer en økning på over 8 milliarder kroner fra 2. kvartal. Dette skyldtes hovedsakelig at forsikringsselskapene reduserte sine fordringer på utlandet, mens bankene økte utenlandsgjelden.

Avtakende vekst i forvaltningskapitalen
Ved utgangen av 3. kvartal utgjorde den totale forvaltningskapitalen 2 193 milliarder kroner. Etter en periode med sterk vekst i norske finansinstitusjoners totale forvaltningskapital, avtok veksten i 3.kvartal i år. I denne perioden økte forvaltningskapitalen i finansinstitusjonene med 1 prosent, mot 3 prosent i 2. kvartal. Det var bankene som stod for den største økningen, der forvaltningskapitalen økte med 3prosent. Denne økningen skyldtes først og fremst økte totale utlån i forretningsbankene. I de andre finansinstitusjonene var det bare små endringer i størrelsen på forvaltningskapitalen siden forrige kvartal. Både Norges Bank og forsikringsselskapene hadde en liten nedgang. Størst var nedgangen i Norges Bank, der reduksjonen var på 1 prosent. Denne nedgangen skyldtes en reduksjon i beholdningen av kortsiktige obligasjoner.

Om statistikken
Statistisk sentralbyrå har fra og med 1. kvartal 1996 gått over fra månedlig publisering til å presentere kvartalstall for finansinstitusjonene. Endringen i publiseringsform og hyppighet har bakgrunn i at Norges Bank fra 1. januar 1996 tok over arbeidet med innhenting og publisering av detaljerte regnskapstall for banker, statlige låneinstitutter, kredittforetak og finansieringsselskaper. I den offisielle kvartalsstatistikken er grupperingen av finansinstitusjonene basert på EUs standard for næringsgruppering NACE.

Ny statistikk
Finansinstitusjoner, 3. kvartal 1998.
Statistikken utgis hvert kvartal i Ukens statistikk og i Bank- og kredittstatistikk. Aktuelle tall. Mer informasjon: Rolf.Marius.Torsvik@ssb.no, tlf. 21 09 48 39, eller Hilde.Berge.Aasen@ssb.no, tlf. 21 09 44 79.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 51, 1998 [an error occurred while processing this directive]