[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 51, 1998

Livs- og skadeforsikringsselskaper, 3. kvartal 1998:

Stor økning i de finansielle kostnadene


Fra 3. kvartal i fjor til 3. kvartal i år økte verdiregulering og tap ved salg av finansielle eiendeler som andel av de totale finansielle kostnadene med 18 prosent for skadeforsikring og 5 prosent for livsforsikring.
Forvaltningskapitalen til både livs- og skadeforsikring har økt siden 3. kvartal i fjor. Økningen var på 8,8 prosent for livsforsikring og 2,7 prosent for skadeforsikring. Til sammenligning var økningen fra 1. halvår 1997 til 1. halvår i år på henholdsvis 11,4 og 5 prosent. Fra 2. til 3. kvartal i år var det derimot en reduksjon i forvaltningskapitalen for både livs- og skadeforsikring. Livsforsikring hadde en nedgang i forvaltningskapitalen fra 299 til 298 milliarder kroner, noe som utgjorde en reduksjon på 0,2 prosent, mens skadeforsikring gikk ned fra 82 til 80 milliarder kroner, en reduksjon på 2,5 prosent.

Reduksjonen kan sees i sammenheng med den turbulente tiden norsk og internasjonal økonomi har vært inne i de siste månedene. Verdiregulering og tap ved salg av finansielle eiendeler (realisasjon) for skadeforsikring utgjorde i 3. kvartal i år 75 prosent av totale kostnader i tilknytning til finansielle eiendeler, mot 57 prosent i 3. kvartal i fjor. For livsforsikring økte andelen i samme periode fra 92 til 97 prosent. Livs- og skadeforsikringsselskapenes tap ved salg av finansielle eiendeler har så langt i år vært på henholdsvis 13,8 og 1,4 milliarder kroner, en økning fra forrige periode på hele 7 milliarder (50,1 prosent) for livsforsikring og 0,8 milliarder (57,1 prosent) for skadeforsikring.

Resultatet per 3. kvartal 1998 var på minus 194 millioner kroner for livsforsikring og 422 millioner for skadeforsikring. Resultatet hittil i år, som andel av forvaltningskapitalen, sank merkbart. For livsforsikring utgjorde andelen minus 0,1 prosent i 3. kvartal i år, mot 0,4 prosent i tilsvarende kvartal i fjor. For skadeforsikring var tilsvarende tall 0,5 og 2,4 prosent.

Om statistikken
Fra 1. januar 1998 ble Statistisk sentralbyrås regnskapsstatistikk for livs- og skadeforsikringsselskaper basert på nye elektroniske rapporter. Tidligere ble opplysningene hentet på papirbaserte skjemaer. De nye rapportene inneholder flere opplysninger som gir større spesifikasjonsgrad av enkelte poster. Blant annet skal forsikringsselskapene nå skille mellom kort- og langsiktige plasseringer i verdipapirer. Videre har den nye rapporteringsformen gitt Statistisk sentralbyrå tilgang på kvartalsresultat fra forsikringsselskapene samt at den gir muligheten til oppstilling av resultatet og balansen i henhold til forskrift om årsregnskap med mer for forsikringsselskaper (jf. Rundskriv 36/97 fra Kredittilsynet og vedleggstabeller).

Statistikken inneholder tall fra alle livs- og skadeforsikringsselskapene på nasjonalt territorium, eksklusive utenlandske selskapers filialer i Norge. I sektoren livsforsikring inngår også livsforsikringsselskaper med investeringsvalg (Unit Link-selskaper). Sektoren skadeforsikringsselskaper inkluderer i tillegg til ordinære skadeforsikringsselskaper også selskaper som driver kredittforsikring, gjensidige sjøforsikringsselskaper, gjensidige brannkasser og gjenforsikringsselskaper. I tillegg omfatter sektoren de to statlig eide skadeforsikringsselskapene Den norske Krigsforsikring for skip og Statens Varekrigsforsikring.

Ny statistikk
Livs- og skadeforsikringsselskaper, 3. kvartal 1998.
Statistikken utgis hvert kvartal i Ukens statistikk. Mer informasjon: Jens.Nordby@ssb.no, tlf. 21 09 45 18.


Tabeller

Ukens statistikk nr. 51, 1998 [an error occurred while processing this directive]